Zaplena skoro tri tone kokaina

Beograd -- Bezbednosno-informativna agencija i američka agencija za suzbijanje narkotika DEA zaplenile su 2,8 tona kokaina namenjenog distribuciji na evropskom tržištu.

Izvor: B92
Podeli

Droga je zaplenjena u međunarodnim vodama u Atlantskom okeanu, u okviru međunarodne operacije presecanja ilegalne trgovine narkoticima. Reč je o kokainu namenjenom distribuciji na evropskom tržištu. Vrednost zaplenjenog kokaina procenjuje se na oko 120 miliona evra, dok bi vrednost te droge pri uličnoj prodaji dostigla oko 250 miliona evra, saopštila je BIA.

U toku su hapšenja u Srbiji i inostranstvu osoba umešanih u ovo rekordno krijumčarenja kokaina. Među uhapšenima ima dosta državljana Srbije, koji su jedan od organizatora ovog posla, saznaje “Blic”.

Nekadašnji šef beogradske kriminalističke policije Marko Nicović kaže za B92 da ga ne čudi da su o ovoj zapleni saopšteni samo šturi podaci, iz opreza.

"Kod velikih operacija, kada je u pitanju droga, dobro je da se na neki način sačeka sa objavljivanjem tih operativnih podataka da se ne provali sistem, ako se radi o operacijama koje su vezane za ubačene agente provokatore, da se to ne radi zbog toga da se ne provale te veze, kaže Nicović.

"I to je praksa svuda u svetu. To je velika stvar za našu policiju, pogotovu što je rađeno zajednički sa američkom agencijom za suzbijanje narkotika, što znači da Amerikanci veruju našim policajcima", objašnjava on.

Organizovani kriminal

strana 1 od 407 idi na stranu