Tri žrtve zime u Poljskoj

Hladno vreme u Poljskoj odnelo je već tri ljudska života, a desetine hiljada domaćinstava u toj zemlji i u susednoj Češkoj, ostalo je bez struje ili grejanja.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.10.2009.

11:38

Default images

Na jugu Poljske stradale su dve osobe iz sela Gronkov u oblasti Tatra. Straža Tatranskog narodnog parka pronašla je u zoru mladog čobanina koji je poveo stado ovaca u selo da prezime mrtvog, smrznutog svega pola kilometra od kuće.

Druga žrtva je stariji Poljak iz istog sela koji je pošao kod prijatelja na bačilo a slučajni prolaznik našao ga je danas mrtvog kilometar od kuće kada je primetio da pastirski psi sede na čudnoj gomili snega i tu otkopao iz snega smrznuto telo.

I treća žrtva iz iste oblasti blizu planinskog centra Zakopane, 56-ogodišnji muškarac, nađena je svega kilometar od kuće.

Uprava Tatranskog narodnog parka upozorila je zato i lokalno stanovništvo a posebno turiste da nikako ne izlaze po ovoj mećavi i nevremenu u planine.

Zbog nevremena i kvara na uređaju za navođenje pilota zatvoren je juče varšavski aerodrom Okenće, ali danas se već letovi odvijaju normalno.

Iako nevreme u Poljskoj tokom dana postpeno jenjava, vatrogasci, spasioci i energetičari ne uspevaju još da raščiste sve puteve, pruge i poprave sve vodove zbog čega je juče bez struje ostalo preko 600.000 Poljaka.

Najgore je na jugu zemlje u Malopoljskom vojvodstvu gde je bez struje sada 184.000 domaćinstava a u Mazovjeckom vojvodstvu u centralnoj Poljskoj još uvek električnu energiju nema 125.000 domaćinstava.

Snežna mećava i olujni vetar pokidali su vodove i prouzrokovali kvarove na električnoj mreži i u susednoj Češkoj gde je na istoku zemlje bez struje 30.000 domaćinstava a spasioci se spremaju da evakuišu neke staračke domove.

Kvar na lokalnoj toplani ostavio je bez grejanja grad Jablonec od preko 40.000 žitelja na severu Češke i gradske vlasti zatvaraju škole dok se ne obnovi grejanje.

Grane i drveće popadalo na puteve i pruge paralisalo je lokalne saobraćajnice na severu i istoku zemlje, dok su glavni međunarodni pravci i u železničkom i u drumskom saobraćaju prohodni, javljaju češki mediji.

Poljski meteorolozi upozorili su danas na konferenciji za novinare da se ne treba čuditi ovakvom udaru zime i snegu kad mu vreme nije, jer će zbog globalnog otopljavanja takvi klimatski ekstremi biti sve češći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: