Savet bezbednosti danas o Kosovu

Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić učestvovaće danas na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj će se razmatrati izveštaj Ban Ki Muna o situaciji na Kosovu.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.10.2009.

00:37

Default images

U novom izveštaju generalnog sekretara UN, koji obuhvata period od 1. juna do 15. septembra, pozdravljeni su napori UNMIK-a da podstakne dijalog i saradnju zajednica na Kosovu, ali i Prištine i Beograda. Sednici saveta bezbednosti u ime privremenih vlasti na Kosovu prisustvovaće ministar spoljnih poslova Skender Hiseni.

Tokom boravka u Njujorku, Jeremić će se, kako je saopštilo ministarstvo spoljnih poslova, sastati sa Ban Ki Munom i velikim brojem stalnih predstavnika zemalja članica UN.

O očekivanjima šefa diplomatije Srbije pred večerašnju sednicu, možete čitati u posebnoj vesti.

U izveštaju generalnog sekretarea UN, objavljenom pre dve nedelje, Ban Ki Mun je pohvalio napore UNMIK-a u stvaranju uslova za dijalog i saradnju medju zajednicama na Kosovu, kao i izmedju Prištine i Beograda.

"Takva saradnja je neophodna za normalizaciju situacije na Kosovu, kao i za stabilizaciju i razvoj celog Zapadnog Balkana", ocenio je generalni sekratar UN, dodajući da UNMIK nastavlja sa uspešnim posredovanjem izmedju albanskih i srpskih zajednica na severu Kosova.

Napori specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN Lamberta Zanijera da pokrene praktičnu saradnju Beograda i Prištine, proizveli su samo delimične rezultate, navodi se u izveštaju, koji se odnosi na period od 1. juna do 15. septembra ove godine.

"Iako su vlasti u Beogradu pokazale interes za iznalaženje pragmatičnog pristupa u rešavanju pojedinih problema, Priština izlazi sa preduslovima. Da bi se postigao konkretan napredak i efikasna primena bilo kojeg praktičnog aranžmana, neophodna je veća fleksibilnost i pragmatizam", ukazao je Ban.

Generalni sekretar UN je ocenio da je bezbednosna situacija na severu Kosova i dalje napeta i pozvao sve strane "na uzdržanost i prisvajanje konstruktivne politike u rešavanju osetljivih medjuetničkih pitanja".

U izveštaju se ističe da je broj povratnika mali i da se u junu i julu ove godine dobrovoljno vratilo 236 osoba, medju kojima sedam Albanaca, 31 Srbin i 177 Roma, Aškalija i Egipćana.

Generalni sekretar je apelovao na sve političke stranke, koje će učestvovati na opštinskim izborima 15. novembra, da izbegavaju "retoriku huškanja" koja bi mogla da poveća mogućnost nasilja, posebno u severnom delu pokrajine.

On je zadovoljan što je saradnja UNMIK i Euleksa sve jača i istakao da "UN podržavaju jačanje uloge EU na Kosovu i pozdravljaju sve napore usmerene ka jačanju naše strateške i političke koordinacije na svim nivoima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: