Savet bezbednosti danas o Kosovu

Beograd, Njujork -- Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić učestvovaće danas na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj će se razmatrati izveštaj Ban Ki Muna o situaciji na Kosovu.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

U novom izveštaju generalnog sekretara UN, koji obuhvata period od 1. juna do 15. septembra, pozdravljeni su napori UNMIK-a da podstakne dijalog i saradnju zajednica na Kosovu, ali i Prištine i Beograda. Sednici saveta bezbednosti u ime privremenih vlasti na Kosovu prisustvovaće ministar spoljnih poslova Skender Hiseni.

Tokom boravka u Njujorku, Jeremić će se, kako je saopštilo ministarstvo spoljnih poslova, sastati sa Ban Ki Munom i velikim brojem stalnih predstavnika zemalja članica UN.

O očekivanjima šefa diplomatije Srbije pred večerašnju sednicu, možete čitati u posebnoj vesti.

U izveštaju generalnog sekretarea UN, objavljenom pre dve nedelje, Ban Ki Mun je pohvalio napore UNMIK-a u stvaranju uslova za dijalog i saradnju medju zajednicama na Kosovu, kao i izmedju Prištine i Beograda.

"Takva saradnja je neophodna za normalizaciju situacije na Kosovu, kao i za stabilizaciju i razvoj celog Zapadnog Balkana", ocenio je generalni sekratar UN, dodajući da UNMIK nastavlja sa uspešnim posredovanjem izmedju albanskih i srpskih zajednica na severu Kosova.

Napori specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN Lamberta Zanijera da pokrene praktičnu saradnju Beograda i Prištine, proizveli su samo delimične rezultate, navodi se u izveštaju, koji se odnosi na period od 1. juna do 15. septembra ove godine.

"Iako su vlasti u Beogradu pokazale interes za iznalaženje pragmatičnog pristupa u rešavanju pojedinih problema, Priština izlazi sa preduslovima. Da bi se postigao konkretan napredak i efikasna primena bilo kojeg praktičnog aranžmana, neophodna je veća fleksibilnost i pragmatizam", ukazao je Ban.

Generalni sekretar UN je ocenio da je bezbednosna situacija na severu Kosova i dalje napeta i pozvao sve strane "na uzdržanost i prisvajanje konstruktivne politike u rešavanju osetljivih medjuetničkih pitanja".

U izveštaju se ističe da je broj povratnika mali i da se u junu i julu ove godine dobrovoljno vratilo 236 osoba, medju kojima sedam Albanaca, 31 Srbin i 177 Roma, Aškalija i Egipćana.

Generalni sekretar je apelovao na sve političke stranke, koje će učestvovati na opštinskim izborima 15. novembra, da izbegavaju "retoriku huškanja" koja bi mogla da poveća mogućnost nasilja, posebno u severnom delu pokrajine.

On je zadovoljan što je saradnja UNMIK i Euleksa sve jača i istakao da "UN podržavaju jačanje uloge EU na Kosovu i pozdravljaju sve napore usmerene ka jačanju naše strateške i političke koordinacije na svim nivoima".

strana 1 od 102 idi na stranu