EK: Odmrznuti prelazni sporazum

Evropska komisija predlaže deblokadu primene trgovinskog sporazuma sa Srbijom. U Vladi Srbije tvrde da je ovo najbolji izveštaj Evropske komisije do sada.

Izvor: B92

Sreda, 14.10.2009.

09:07

Default images

U svom najnovijem izveštaju, Evropska komisija pozvala je Savet ministara Evropske unije da primeni Prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom. Komesar Oli Ren, međutim, ne može da kaže da li će na to pristati i Holandija, koja se protivi odmrzavanju tog sporazuma sve dok se u Hagu ne nađe Ratko Mladić.

Ono što se prethodnih dana već nagoveštavalo, danas je i zvanično potvrđeno - Evropska komisija još jednom je uputila poziv Evropskoj uniji da počne primenu Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Srbijom.

Po mišljenju Komisije, razloga za to ima dovoljno - odluka Srbije da počne primenu tog sporazuma, postojana saradnja sa Hagom.
Božidar Ðeliæ (FoNet, arhiv)
Ipak, da li će do toga i doći, odnosno da li će Holandija pristati na to, pitanje je na koje odogovor nema ni evropski Komesar Oli Ren.

"Neko ko radi kao komesar za proširenje mora biti profesionalni optimista. Švedsko predsedništvo EU je to koje će odlučiti, a o predlogu za primenu sporazuma sa Srbijom razgovarati na sastanku šefova diplomatija EU. Srbija je obavila veoma dobar i ozbiljan posao oko saradnje sa Haškim sudom i obaveza koje ima oko ratnih zločina", ocenio je Ren.

Dobre vesti su stigle i za Kosovo. Oli Ren, uz ogradu da ne želi da utiče na stav zemalja članica o nezavisnosti Kosova, najavljuje da će Kosovu ponuditi da kroz ispunjenje uslova može da računa na ukidanje viza, kao i da će biti potpisan trgovinski sporazum.

“Predlažemo niz praktičnih mera koje pomažu poboljšanju života svim stanovnicima Kosova. Te mere će pokazati Kosovu da približavanje EU nije nešto apstraktno, već nešto realno, što donosi prednosti svima. U praktičnom smislu, mi tražimo način kako da materijalizujemo evropsku perspektivu Kosova”, rekao je komesar Ren.

Nisu izostale ni kritike. Komisija kao probleme Srbije označava vladavinu prava, reformu pravosuđa i bitku protiv korupcije.

Kritike za Kosovo su da nema stategije za borbu protiv organizovanog kriminala, pravosuđe je pod političkim uticajem, korupcija opštepristuna, a mali broj prognanih se vratio u svoje domove.

Upućena je i jasna poruka Bosni i Hercegovini.

"Zahtev za članstvo u EU može biti razmatran samo kada kancelarija visokog predstavnika međunarodne zajednice. Nikakvi kvazi protektorati ne mogu ući u EU", rekao je Ren. O ocenama Evropske komisije o napretku evropskih integracija ostalih zemalja regiona možete čitati u posebnoj vesti.

Istovremeno, u Beogradu boravi ekspertska misija koja treba da utvrdi da li je Srbija ispunila sve uslove za viznu liberalizaciju.

Ministar policije Ivica Dačić izjavio je za B92 da razgovori sa tom misijom protiču bez problema i da očekuje da će misija izveštaj Evropskoj komisiji pripremiti sredinom novembra.

"Ne odustajati od započetih projekata"

Stav Evropskog revizorskog suda, inače vrhovnog tela finansijske kontrole poslovanja evropskih institucija, jeste da komisija ne sme odustajati od započetih projekata u zemljama zapadnog Balkana, naročito onih koji vode ka sigurnijim granicama i efikasnijem sudstvu.

"Dva su ključna pitanja: Prvo, da granice budu sigurnije, jer unutar bivše Jugoslavije postoji oko pet hiljada kilometara granica između sedam država. Naravno, zbog uspešnije borbe protiv trgovine drogom i ljudima je važno da su granice sigurne. Druga stvar su sudovi - sprovođenje zakona, da kriminalci koje uhapsi policija zaista i budu privedeni pravdi, zato je izgradnja snažnijeg sudskog sistema jedan od ključnih prioriteta", kaže Marten Engvirda iz Evropskog revizorskog suda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: