Sve više ljudi u narodnim kuhinjama

Beograd -- Broj korisnika u beogradskim narodnim kuhinjama raste i do kraja godine će premašiti sedam hiljada, kaže gradski sekretar za socijalnu zaštitu Vladan Đukić.

Izvor: Beta
Podeli

"Prema podacima Sekretarijata za socijalnu zaštitu, prošle godine bilo je 5.500 korisnika besplatnih obroka u narodnim kuhinjama. Taj broj je u septembru ove godine dosegao 5.723 korisnika. Podaci pokazuju da će do kraja ove godine taj broj premašiti sedam hiljada", kazao je Đukić za radio Beta RFI.

Podaci pokazuju da su najugroženija deca do 14 godina, stariji od 65 godina, nezaposleni, izbeglice i interno raseljena lica.

U Beogradu trenutno ima 30 punktova narodnih kuhinja, a u pripremi je i otvaranje još jednog punkta. Kako navodi gradski sekretar za socijalnu zaštitu, cilj je da se korisnicima narodnih kuhinja omogući lakši pristup i izbegnu situacije u kojima da bi došli po obrok moraju da menjaju dva prevoza.

“Banka hrane“ je jedna od organizacija koja pomaže rad narodnih kuhinja. Predstavnica te nevladine organizacije Miroslava Anđelić navela je da prema njihovim podacima 60 odsto korisnika narodnih kuhinja prima socijalnu pomoć države.

Anđelićeva je za Radio Beta RFI rekla da treba iskoristiti sve zalihe hrane, a ne bacati ih, pa će zbog toga ta organizacija uskoro u dogovoru sa Unijom pekara najugroženijim građanima početi da distribuira pekarske prozivode koji su upotrebljivi, ali bi ipak bili povučeni iz prodaje.

Kako bi ukazao na problem gladnih u Srbiji, B92 je pokrenuo akciju "Štrajk glađu protiv gladi".

strana 1 od 846 idi na stranu