Bez povećanja poreza na alkohol

Vlada Bugarske odustala od plana da poveća porez na alkohol, zbog protivljenja javnosti koje smatra da bi to ugrozilo proizvodnju vina i rakije u domaćinstvima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.10.2009.

21:41

Default images

Vlada desnog centra, koja je u julu dobila opšte izbore, nadala se da će pribaviti dodatnih 45 miliona dolara godišnje za svoj zdravstveni i penzioni sistem uz pomoć povećanja tog poreza koje bi stupilo na snagu 2010, preneo je Rojters.

"Nećemo povećati akcizne dažbine na alkohol, kako ne bismo naneli štetu seljacima", rekao je premijer Bugarske Bojko Borisov.

Bugarskim porodicama je dozvoljeno da proizvode samo po 30 litara rakije godišnje bez plaćanja poreza.

Zvaničnici u sektoru proizvodnje alkoholnih pića su takođe kritikovali taj plan, ukazujući da bi on podstakao šverc alkohola i nelegalnu proizvodnju.

Prošle sedmice je bugarski ministar finansija Simeon Đankov rekao da želi povećanje akciza na alkohol za 15 odsto kako bi se obezbedio rast budžetskih prihoda, neophodnih za finansiranje sistema zdravstvene zaštite i isplata penzija.

Bugarska je kao najsiromašnija članica Unije teško pogođena globalnom krizom koja je zaustavila 12-godišnji ekonomski rast.

Kabinet nove bugarske vlade, koja je do sada uživala veliku popularnost zahvaljujući energičnim merama u borbi protiv korupcije, s teškom mukom nastoji da izbegne budžetski deficit na kraju godine, koji bi mogao da loše utiče na vezanost bugarskog leva za evro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: