Dinkić: Oporavak do kraja godine

Beograd -- Ekonomija Srbije oporaviće se do kraja godine, ali će građani živeti bolje tek u 2011, kaže ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić.

Izvor: B92
Podeli

Mlađan Dinkić najavljuje vidljiv oporavak srpske ekonomije za kraj ove godine. Izlazak Srbije iz recesije ministar ekonomije očekuje krajem marta 2010, ali to ne znači i da će građani odmah živeti bolje. Do boljeg života, građani Srbije moraće još da sačekaju...

“Proces vraćanja na prethodni period pre krize ce potrajati, a bitnije poboljšanje životnog standarda građana ove zemlje ja očekujem tek 2011. godine. Ali, neće biti pogoršanja, što je isto važno” - ovako je ministar Dinkić u najkraćem pojasnio kada će građani Srbije ponovo živeti bolje.

Sa mnogo više optimizma ministar je govorio o izlasku Srbije iz recesije početkom sledeće godine.To, ipak, kako kaže, nije dovoljno i za bolji standard građana.

“Izlazak iz recesije je dobra vest koja je potrebna, ali ne i dovoljna da bismo mogli da odahnemo. Naprotiv, čeka nas puno posla, ali je bolje izaći iz recesije nego biti u njoj”, rekao je Dinkić.

On objašnjava da su povoljna ekonomska kretanja omogućila i bolju poziciju Srbije u pregovorima koji u oktobru počinju sa MMF-om.

Čak i da MMF Srbiji ne odobri povlačenje druge tranše kredita, Dinkić ne očekuje probleme u finansiranju deficita.

“Očekujemo da ćemo postići dogovor sa MMF-om. Što se finansija tiče, nama je za ovaj aranžman vezano samo 500 miliona evra kredita. Mi nismo finansijski zavisni od MMF-a, mi možemo bez njih”, tvrdi Dinkić.

Svoj optimizam ministar Dinkić potkrepio je podacima, da je zaustavljen pad privredne proizvodnje, da će pad BDP-a biti tri odsto, što je manje od poslednje procene MMF-a.

Dinkić veruje i da će Srbija kraj godine dočekati sa inflacijom od šest odsto, što je za dva procenta manje od projektovane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 99 idi na stranu