Produženje pasoša pred poslanicima

Beograd -- Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru Predlog zakona kojim se rok važenja pasoša produžava do kraja 2010. godine.

Izvor: Tanjug
Podeli

Predloženim izmenama se produžava važenje svih pasoša do 31. decembra 2010, umesto do kraja ove godine, kako je prvobitno bilo predviđeno. Kako je u obrazloženju navedeno, izmena je neophodna jer diplomatsko-konzularna predstavništva Srbije u određenim državama još nisu tehnički opremljena za akviziciju biometrijskih podataka.

Zbog toga srpski državljani koji zahtev podnesu u tim predstavništvima čekaju i po više meseci na izradu novih, biometrijskih pasoša u zemlji i na njihovu dostavu u inostranstvo.

Predlagač podseća da pasoši u inostranstvu služe i kao identifikaciona isprava.

“Imajući u vidu propisano važenje pasoša na starom obrascu do kraja ove godine i gotovo objektivnu nemogućnost da se u ovom roku svima koji traže izdaju biometrijski pasoši, a što bi proizvelo velike posledice po naše državljane u inostranstvu, predlaže se da pasoši na starom obrascu ostanu na snazi do 31. decembra 2010. godine“, naveo je predlagač.

Takođe, izmenama zakona je predloženo da licima mlađim od tri godine pasoš bude izdavan sa rokom važenja od tri godine, a licima od tri od 14 godina sa rokom važenja od pet godina.

Navedeno je i da se drugačiji rokovi važenja pasoša za lica mlađa od 14 godina predlažu zbog racionalizacije troškova izrade, što je ušteda i za građane i za državu, uz uvažavanje fizioloških promena lica u tom uzrastu.

Sve je to u cilju poboljšanja bezbednosti građana i sprečavanja trgovine ljudima, navedeno je u saopštenju.

Zakon bi, ukoliko bude izglasan u parlamentu, stupio na snagu osam dana po objavljivanja u “Službenom glasniku Republike Srbije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 111 idi na stranu