Svako treće dete siromašno

Svakom trećem detetu u Kragujevcu zbog siromaštva je neophodna materijalna podrška, a broj ugrožene dece povećava se jer roditelji sve češće ostaju bez posla.

Izvor: B92

Subota, 10.10.2009.

13:42

Default images

Iz budžeta grada Kragujevca četiri odsto novca se godišnje izdvaja za socijalna davanja. Pomoć deci iz siromašnih porodica grad pruža kroz besplatne školske užine, dok je za raseljenu decu, koja su rođena i žive u kragujevačkom kolektivnom centru Trmbas, svaka vrsta pomoći dobrodošla.

U vrtiću kragujevačkog Crvenog krsta zatekli smo decu čiji su roditelji raseljeni sa Kosova. Oni su rođeni i žive u koletivnom centru Trmbas, nadomak grada.

Dolazak u vrtić za njih je jedini kontakt sa vršnjacima, van sredine u kojoj žive. Osim druženja, u vrtiću dobijaju i obrok, a zahvaljujući donacijama i garderobu. Njihovim roditeljima dobročinitelji Crvenog krsta ponekad obezbede higijenske I prehrambene pakete.

Prema podacima ustanova socijalne zaštite, u Kragujevcu živi oko tri hiljade siromašne dece, odnosno 10 odsto dece školskog uzrasta.

Taj broj se povećava, tvrde u Crvenom krstu, jer njihovi roditelji sve češće ostaju bez posla. Kragujevac za materijalno obezbeđenje siromašnih iz gradske kase izdvaja oko 250 miliona dinara što je značajna suma, međutim, potrebe rastu iz godine u godinu.

U kragujevačkom Crvenom krstu pozivaju darodavce da pomognu najmlađima kroz donacije u hrani i odeći. Međutim, apeluju na društvenu odgovornost kompanija kako bi se obezbedila sredstva za programe koji će obezbediti uslove za socijalizaciju ove dece, što je najneophodnije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: