"Novartis" znao za korupciju

Vrh švajcarskog "Novartisa" znao za potkupljivanja lekara, za šta postoje dokazi u krivičnoj prijavi, koji se odnose i na lekare u Srbiji, javlja POP TV.

Izvor: B92

Sreda, 07.10.2009.

22:05

Default images

Slovenačka POP TV javlja, da iako su u švajcarskom farmaceutskom preduzeću "Novartis AG" tvrdili da su za potkupljivanje lekara, zbog čega je slovenačko vrhovno tužilaštvo podiglo krivičnu prijavu, saznali iz medija, dokazi pokazuju da je sam vrh "Novartisa" ipak znao za korupciju.

Za korupciju je tako znao i sam predsednik uprave "Novartisa", Daniel Vasela.

Naime, naredbe za potkupljivanje lekara su u dokumentima "Novartisa" davane pod šiframa, pa tako TLPP znači Top lajn protekšn prodakts, a tom skraćenicom su označavani upravo dokumenti koji su u krivičnoj prijavi poslužili kao dokaz za potkupljivanje recimo srpskih lekara na Onkološkom institutu Beograd.

"Novartis" je i u ovom slučaju koristio frazu "konsultansi fi", označavajući njome mito.

Opterećujući dokaz protiv slovenačke filijale "Novartisa" je i rečenica u pomenutim dokumentima, koja se odnosi na srpske lekare:"Ta trojica lekara će biti plaćani svaki po 10.000 evra za uvršćivanje leka 'Aredia' na takozvani Klinički protokol".

Na informacije, iz podignute krivične prijave, u kojoj se "Novartis" optužuje i za potkupljivanje slovenačkih onkologa, putovanjem u Dubrovnik, oštro je reagovao slovenački ministar zdravlja, Borut Miklavčič, koji je odmah najavio promene zakona, naročito onih koji regulišu posete predstavnika farmaceutskih firmi lekarima.

"Farmaceutska industrija je jaka. Mi ćemo sada zabraniti sve posete farmaceutske industrije bilo kojoj ambulanti ili lekaru tokom redovnog radnog vremena", rekao je ministar Miklavčič

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: