Obeležen Evropski dan autizma

Beograd -- Evropski dan autizma obeležen je u Beogradu izložbom radova osoba sa autizmom iz cele Srbije i promocijom kompakt-diska dece sa autizmom "Vilinska pesma".

Izvor: B92
Podeli

U Evropi živi oko pet milona osoba sa autizmom, a u Srbiji oko 2000, s tim što se pretpostavlja da je njihov broj mnogo veći, kao i da se mnogi slučajevi vode pod pogrešnom dijagnozom. U Beogradu je Evropski dan autizma prvi put obeležen ove godine.

Jovana ima trinaest godina.

Sa svojih sedam drugara peva na koncertu organizovanom povodom Evropskog dana autizma.

Njih osmoro objavili su disk na kom se nalazi “Vilinska pesma”, himna osoba sa autizmom Srbije, a na kom je radio čitav tim saradnika: nastavnica muzičkog, učiteljice u dnevnom boravku, jedna majka u ulozi producenta i naravno braća i sestre.

S obzirom na talenat koji već četiri godine razvija u muzičkoj radionici, Jovana će se truditi da upiše i redovnu muzičku školu.

"Ona je jako rano pokazala svoj talenat za pevanje, negde oko četvrte godine. Čini mi se da je pre počela da peva nego da priča", ispričala je Jovanina majka Natalija Lazić.

Autizam nije mentalna bolest, niti su deca sa autizmom nevaspitana deca sa problemima u ponašanju.

To je složeni razvojni poremećaj koji se uglavnom javlja tokom prve tri godine života, a ispoljava se kroz probleme u čulnom opažanju, govoru, mišljenju i razumevanju socijalnih situacija.

Rana dijagnostika, tretman i uključivanje u obrazovni proces ključni su za decu sa autizmom da bi, kada porastu, mogla da postanu samostalnija.

U Beogradu postoje dva dnevna boravka za osobe sa autizmom, a dnevne boravke imaju i Jagodina, Kragujevac, Pančevo, Kruševac, Čačak, Užice, Šabac i Niš.

Veliki problem, ipak, ostaju manje sredine koje još ne prepoznaju potrebe osoba sa autizmom.

Društvo

strana 1 od 111 idi na stranu