Trajno smanjenje administracije

Beograd -- Vlada Srbije sprema zakon kojim se trajno ograničava broj zaposlenih u državnoj administraciji, saznaje “Politika”.

Izvor: Politika
Podeli

Kako navodi ovaj list, novac iz budžeta za plate zaposlenih u republičkoj administraciji za 2010. biće planiran samo za 28.000 zaposlenih na neodređeno radno vreme i za 10 odsto zaposlenih na određeno vreme, jer će toliko zaposlenih zakonom biti maksimalno dozvoljeno.

Ovaj dokument, u koji je “Politika” dobila pravo na uvid, formalno će se zvati zakon o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u republičkoj administraciji.

Cilj njegovog donošenja predlagači su objasnili potrebom za jeftinijom, efikasnijom i manjom administracijom, za smanjenjem birokratije, za onemogućavanjem nekontrolisanog rasta birokratije i ukidanjem nepotrebnih i štetnih procedura za privredu i građane.

Zakon se primenjuje na 30.615 stalno zaposlenih i nekoliko hiljada zaposlenih po drugom osnovu u organima državne uprave.

Maksimalan broj zaposlenih utvrdiće se novom sistematizacijom na osnovu saglasnosti vlade u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu odbrane, Bezbednosno-informativnoj agenciji i Upravi za izvršenje zavodskih sankcija.

Osnovni kriterijumi za smanjenje republičke administracije, prema odredbama zakona, biće opšta korist radnog mesta u administraciji za građane i privredu, a određivaće se na osnovu preporuka jedinice za Sveobuhvatnu reformu propisa (SRP).

Do kraja oktobra SRP će objaviti konačne preporuke za ukidanje nepotrebnih i štetnih procedura koje opterećuju građane i guše privredu. Eliminisanjem nepotrebnih procedura biće ukinuta i radna mesta u administraciji.

Zakon predviđa da će milion dinara kazne platiti svaki rukovodilac organa državne uprave, javne agencije, odnosno organizacije za obavezno socijalno osiguranje ako ne donese akt o sistematizaciji radnih mesta u skladu sa odlukom vlade.

strana 1 od 846 idi na stranu