Inspektori UN posetiće Iran

Ženeva, Teheran, Vašington -- Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Havijer Solana kaže da je Iran obećao da će omogućiti inspektorima UN da posete postrojenje za obogaćivanje uranijuma.

Izvor: Beta
Podeli

Solana je posle sastanka predstavnika Irana i šest svetskih sila u Ženevi rekao da je dogovoreno da se "pojača dijalog u narednim nedeljama" o iranskom nukelarnom programu i da bi pregovori trebalo da se nastave krajem oktobra.

On je rekao novinarima i da očekuje da predstavnici Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) posete postrojenje za obogaćivanje uranijuma u Komu "u narednim nedeljama".

Naveo je i da je "u načelu" postignut dogovor da se finalna faza obogahivanja uranijuma za potrebe Irana obavlja u drugim zemljama.

Taj predlog je sinoć izneo iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad, a Pariz i Moskva su danas podržali tu ideju kako bi se izbeglo da Iran sam obogaćuje uranijum.

Francuski predstavnik u pregovorima Žak Odiber rekao je posle sastanka da je Iran obećao da će omogućiti pristup postrojenju u Komu "u naredne dve nedelje".

Iranski pregovarač Said Džalili rekao je da su razgovori bili dobri i naglasio da nijedna zemlja ne treba da poseduje nuklearno oružje.

Šef iranske diplomatije Manušer Motaki rekao je danas da su današnji razgovori u Ženevi o iranskom nuklearnom programu protekli u "konstruktivnoj atmosferi".

Motaki je na konferenciji za novinare u sedištu UN u Njujorku rekao da je Iran spreman i da o svom programu razgovara na najvišem nivou, na samitu sa šest svetskih sila.

On je ponovio da Iran ima pravo da obogaćuje uranijum u mirnodopske svrhe, odnosno za proizvodnju električne energije.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton ocenila je da su današnji razgovori bili produktivni i da su otvorili mogućnost za pozitivan ishod ali je dodala da su potrebne konkretne akcije i rezultati.

Klintonova je novinarima u Vašingtonu rekla da je još rano da se kaže da li će Iran odgovoriti konkretnim akcijama koje od njega očekuju SAD.

U Ženevi su danas nastavljeni pregovori šest zemalja i Irana o iranskom nuklearnom programu posle 14. meseci prekida. Pregovore formalno vodi Solana, a u njima su učestvovali predstavnicima Rusije, Kine, Francuske, SAD, Britanije i Nemačke.

Iranski pregovarač danas se u Ženevi zasebno sastao sa američkim podsekretarom Vilijamom Bernsom.

To je prvi direktni sastanak predstavnika SAD i Irana o nekom bilateralnom pitanju, od prekida diplomatskih odnosa Teherana i Vašingtona pre 30 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 209 idi na stranu