Privredna saradnja sa Belorusijom

Ministarka za NIP Verica Kalanović ocenila je da je privredna saradnja Srbije i Belorusije skromna, ali da ima velikih mogućnosti za unapređenje.

Izvor: B92

Sreda, 30.09.2009.

13:07

Default images

Ona je nakon potpisivanja Protokola sa zasedanja Međuvladine mešovite srpsko-beloruske komisije za trgovinsku i ekonomsku saradnju navela da je tokom zasedanja dogovoren niz zajedničkih poslova, a da je sledeće zasedanje komisije zakazano za 2010. godinu.

Prema njenim rečima, Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Belorusije omogućava saradnju kroz osnivanje zajedničkih preduzeća za proizvodnju traktora i mašina u građevinarstvu i autobusa na gas i saradnje u poljoprivredi, građevinarstvu, saobraćaju i turizmu.

Ministar trgovine Belorusije Valentin Sergejevič Čekanov izjavio je da će rad Međuvladine komisije doneti dobre rezultate i privrednu saradnju Srbije i Belorusije.

On je ocenio da su na poslovnom forumu privrednika iz dve zemlje izneti konkretni predlozi za unapređenje trgovinske i ekonomske saradnje.

Nakon završetka zasedanja Komisije potpisan je i Sporazum o saradnji Poslovnog saveta Srbije i Belorusije i Sporazum o saradnji Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza Srbije i firme Beleksimgarant iz Belorusije.

Prema podacima Privredne komore Srbije, robna razmena između dve zemlje u prvoj polovini ove godine iznosila je 23,7 miliona dolara i bila je manja za oko 28 odsto nego u isto vreme lane.

Deficit Srbije u robnoj razmeni sa Belorusijom za šest meseci ove godine iznosio je 8,8 miliona dolara, jer je u tom periodu uvezeno robe za 16,3 miliona dolara, dok je izvoz bio 7,4 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: