Ljajić: Sporazum o SLO penzijama

Ministar Rasim Ljajić potpisao je u Sloveniji sporazum koji će omogućiti isplatu penzija onima koji su penzije i osiguranja zaradili u Sloveniji.

Izvor: B92

Sreda, 30.09.2009.

00:57

Default images

Očekuje se da sporazum do kraja godine ratifikuju parlamenti Srbije i Slovenije, a odmah posle toga će početi i njegova primena, rekao je ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić za B92. On je ocenio da je ovo važan korak u odnosima Srbije i Slovenije, jer je to pitanje opterećivalo odnose između dve zemlje.

“Ovaj sporazum imaće direktne implikacije za 10.175 korisnika prava, odnosno penzionera, koji su deo staža osiguranja navršili u Republici Sloveniji”, objasnio je Ljajić. “Sporazum će omogućiti ostvarivanje prava iz penzijsko-invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja, uključujući i prava po osnovu povreda na radu i profesionalne bolesti, kao i prava za slučaj nezaposlenosti”, rekao je on.

“Ovim se omogućuje i neposredna isplata stečenih davanja korisniku, a takođe, omogućuje se korišćenje zaštite za lica koja imaju prebivalište ili boravište na teritoriji druge države ugovornice, što je posebno značajno za turiste, penzionere, radnike, depeširane radnike”, naveo je Ljajić.

“Takođe, omogućuje se sabiranje perioda osiguranja navršenih u obe države ugovornice, radi ostvarivanja prava na penziju i novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti”, zaključio je Ljajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: