Međusobne optužbe Rusije i Gruzije

Moskva -- Dugo očekivani izveštaj nezavisne komisije o uzrocima sukoba u Gruziji u avgustu 2008. podstakao je i Rusiju i Gruziju da krivicu opet prebace jedna na drugu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Zvanični Kremlj danas je pozdravio nalaz iz ovog izveštaja prema kojem je u prošlogodišnjem ratu prve hice ispalila Gruzija. "Možemo samo da pozdravimo nalaz Komisije da je rat započela Gruzija", saopštila je glavna portparolka Kremlja Natalija Timakova.

Pored toga, rusko ministarstvo spoljnih poslova izdalo je saopštenje na svom vebsajtu u kojem se navodi da se u izveštaju o ratu između Rusije i Gruzije zvanični Tbilisi jasno okrivljujen za početak sukoba.

Ministarstvo je, u jednom od prvih zvaničnih komentara na danas predati izveštaj, istovremeno odbacilo druge nalaze prema kojima je upotreba sile od strane Moskve tokom tog petodnevnog sukoba bila neprimerena.

Gruzija, s druge strane, navodi da novi izveštaj dokazuje da se za taj sukob Moskva sve vreme pripremala, prenosi britanska agencija.

"Izveštaj dokazuje da je Moskva sve vreme pripremala ovaj rat koji je kulminirao 7. i 8. avgusta", izjavio je gruzijski ministar za reintegraciju Timur Jakobašvili, dodajući da u izveštaju nije reč o tome ko je započeo rat, jer on nije počeo 7. ili 8. avgusta.

Dokument, čiji sadržaj još nije zvanično objavljen, sastavila je grupa od 30 nezavisnih eksperata.

Rad je trajao skoro godinu dana pod okriljem i uz finansijsku podršku EU. Izveštaj je danas Komisija predala predstavnicima Rusije, Gruzije, Ujedinjenih nacija, EU i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.

Svet

Osuđen bivši predsednik Perua

Lima -- Bivši predsednik Perua Alberto Fudžimori, koji je već osuđen na 25 godina zatvora zbog masakra civila, osuđen je na šest godina zbog korupcije i prisluškivanja.

Svet sreda 30.09. 21:15 Komentara: 0
strana 1 od 209 idi na stranu