Bolji odnosi EU i Latinske Amerike

Evropska komisija želi da pojača odnose EU i Latinske Amerike u mnogim oblastima, najavila je komesar za spoljnu politiku Benita Ferero-Valdner.

Izvor: B92

Sreda, 30.09.2009.

19:36

Default images

Ona je predložila, u cilju pripreme idućeg samita EU-Latinska Amerika, koji treba da se održi u maju iduće godine, intenziviranje dijaloga u oblasti energije, zaštite klime, migracija, ekonomije, finansija, socijalnih pitanja, kao i borbi protiv trgovine narkoticima.

Prema njenom mišljenju, na Samitu EU-Latinska Amerika trebalo bi da se uspostavi novi kreditni instrument za naredne četiri godine u visini od 100 miliona evra.

Cilj toga bi bile olakšice finansiranja regionalnih projekata investicija u Latinsku Ameriku u oblasti energije, saobraćaja, ekologije i socijale.

Sredstva treba da se, kako je objasnila, izdvoje iz budžeta EU, a kao uzor trebalo bi da posluže slični kreditni instrumenti za evropsku politiku susedstva.

Ferero-Valdner je ukazala da EU države Latinske Amerike podržava od 2007. do 2013. godine sa 2,7 milijardi evra.

Za civilno društvo i univerzitete, prema njenom predlogu, na Samitu u Madridu mogla bi biti uspostavljena nova fondacija.

Socijalne posledice finansijske i ekonomske krize trebalo bi na tom skupu da budu posebno razmatrane, rekla je Valdnerova i dodala da u toj oblasti Komisija želi da vidi “održive rezultate”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: