Tatonovi roditelji o ubistvu sina

Pariz -- Roditelji Brisa Tatona, ubijenog u Beogradu, rekli su da njegove ubice, ako su uopšte navijači, na sebi nose majice i obeležja varvarskog nacionalizma.

Izvor: Beta
Podeli

Sizan i Alen Taton su za list "Depeš" rekli da se "jedna divlja horda ustremila na Brisa i njegove prijatelje tek tako, žestoko i bez ikakvog razloga", dok su bez ikakvih navijačkih obeležja sedeli pred jednim beogradskim kafićem. "Bris je izgubio život zato što se našao na lošem mestu u lošem trenutku", rekli su roditelji Brisa Tatona.

I, kako su rekli, "srpski premijer je posetio Brisa u bolnici, intervenisao je i predsednik države i sad je to državno pitanje".

"Među jedanaestoricom lica uhapšenih zbog napada je i jedan arhitekta, studenti prava, deca iz dobrih porodica", prenosi list.

"A prema informacijama koje smo dobili", stavili su do znanja roditelji ubijenog Tatona, "reč je o nacionalističkim borbenim aktivistima koji su nameravali da napadnu gej povorku, predviđenu tog dana".

"Ta povorka je zbog opasnosti da sve izmakne kontroli, otkazana. A ovi divljaci, kojima su politički manipulisali ekstremisti odbojni prema ulasku Srbije u Evropsku uniju, bacili su se u traganje za drugim žrtvama, pre svega strancima", preneo je list.

"Uostalom, i jedan Australijanac i jedan Libijac su, posle Brisa, takođe bili žrtve te mržnje prema strancima", rekli su roditelji.

Na pitanje “Depeša” kakve kazne čekaju ubicu njihovog sina, Sizan i Alen Taton su odgovorili da je to 40 godina zatvora za one starije od 20 godina, a 20 godina za ostale.

List “Depeš”, koji je najčitaniji na jugu Francuske, navodi da je divljačko ubistvo Brisa Tatona "tragedija koja je ožalostila grad Tuluz, njen klub, izazvavši ogromno uzbuđenje kako u Francuskoj tako i u Srbiji".

"Mnogobrojna su reagovanja i u Srbiji, gde su premijer Cvetković, kao i ministri inostranih poslova i sporta, gradonačelnik Beograda i rukovodioci Partizana izrazili saučešće", piše list.

"A Srbi su", zaključuje francuski dnevnik, "zaprepašćeni tolikim nasiljem i zahtevaju da se krivci izvedu pred pravdu".

strana 1 od 55 idi na stranu