Index.hr: Uhapsiti hakere

Nakon višednevnih hakerskih napada, hrvatski portal Index.hr zahteva pronalaženje i hapšenje hakera koji su izvršili napad.

Izvor: B92

Sreda, 30.09.2009.

17:11

Default images

Predstavnici najčitanijeg hrvatskog portala Index.hr uputili su danas zahtev policiji da se "napokon pozabavi" Internet-kriminalom, umesto da mu, kako kažu, kao i do sada "pristupa kao šali", prenosi taj portal. Predstavnici "Indexa" tvrde da je napad poput ovog bilo teško i skupo izvesti i da iza napada sigurno ne stoji amater. Krivce je, kažu u "Indexu", teško ali ne i nemoguće pronaći.

"Ne mogu bez dokaza optuživati desne političke opcije niti konkurenciju. Odgovor na pitanje tko je napadač mora nam dati policija. Index ima mnogo neprijatelja, iz popisa osumnjičenih isključio bih eventualno Thompsona i Simonu Gotovac jer za to nisu sposobni", odgovorio je na pitanje novinara o mogućim napadačima Matija Babić, pokretač "Indexa".

Kako prenosi taj portal, prošle nedelje izvedeni su teški DDoS napadi na Index.hr, zbog čega je taj sajt šest dana bio nedostupan svim posetiocima van Hrvatske, kao i delu posetilaca u Hrvatskoj. Napade su osudili brojni političari, predstavnici novinarskih udruženja i javne ličnosti u Hrvatskoj, apelujući na policiju da nalogodavce i izvršioce pronađe i kazni.

"Da netko tjedan dana onemogućuje signal tv kuće, policija bi tome pristupila ozbiljno i pronašla krivce. Sve dok internet kriminalu pristupaju kao šali, vlada atmosfera da se napadi mogu izvoditi nekažnjeno", izjavio je Matija Babić, pokretač portala Index.hr .

Ovo je treće hakersko rušenje "Indexa" u poslednjih 12 meseci.

Predstavnici "Indexa" zaduženi za bezbednost izjavili su da se radi o najtežim dosad zabeleženim DDoS napadima u Hrvatskoj, neosporno skupim i profesionalno izvedenim.

Matija Babić izjavio je da ovog puta Index.hr nije zaprimio zahtev za „otkupninu“ za prestanak napada, iz čega zaključuje da su napadi već plaćeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: