Slučaj N. Kovačevića bez epiloga

Ni četiri i po godine nakon što je maloletni Nikola Kovačević preminuo od posledica batina koje je dobio od dvojice vršnjaka ovaj slučaj nije završen.

Izvor: B92

Sreda, 30.09.2009.

01:16

Default images

U talasu nasilja koji je zavladao Beogradom, a u kome učestvuju i maloletnici, slučaj maloletnog Nikole Kovačevića gotovo je zaboravljen. Kovačevićev slučaj još nije dobio ni svoj sudski epilog. Zbog kontroverznih izveštaja medicinskih veštaka, Vrhovni sud je ukinuo prvostepenu presudu i naložio novo suđenje.

Suđenje je počelo juče, a novi pretres zakazan je za 21. oktobar.

Pavle Kovačević, Nikolin otac, kaže da se oseća kao da se cela visiona udružila protiv njega i upravo tim rečima opisuje novo suđenje napadačima na njegovog pokojnog sina.

Šesnaestogodišnjeg Nikolu Kovačevića su u martu 2005. godine brutalno pretukla dvojica vršnjaka nedaleko od gimnazije “Sveti Sava”, koju je pohađao.

Kovačević je preminuo tri dana kasnije, a u sudskom procesu koji je usledio dvojica napadača osuđena su na tri i po godine maloletničkog zatvora zbog nanošenja teških telesnih povreda. Vrhovni sud je ukinuo tu presudu uz obrazloženje da sud “nije dao odgovarajuće razloge kada je odbio predlog odbrane da se uklone razlike u mišljenjima o Nikolinom zdravstvenom stanju i činjenicama u vezi sa načinom na koji je povređen”.

Izveštaji medicinskih veštaka podelili su javnost.

U izveštaju komisije koju je oformio tadašnji ministar odbrane i nekadašnji načelnik VMA Zoran Stanković navedeno je da je smrt nastala nasilnim putem, ali da je Nikola imao urođenu moždanu anomaliju - aneurizmu zbog koje je mogao da umre i usled šamara.

Međutim, sudsko-medicinski odbor koji je sačinjen od devet profesora Medicinskog fakulteta pobio je Stankovićevo mišljenje.

Oni su potvrdili da je smrt nasilna, ali ne i da je Nikola imao aneurizmu, pa su odbacili Stankovićev nalaz i proglasili ga nenaučnim.

Pavle Kovačević ostaje pri tvrdnjama da Zoran Stanković, tužiteljka Nevenka Manojlović i prvobitni sudija u ovom procesu Vesna Babšek vrše opstrukciju suđenja.

On je ponovio da i optuženi mladići na svoj način vrše opstrukciju zastrašivanjem svedoka, kao i da su jednog školskog drugara pretukli kada se saznalo da će na sudu svedočiti o tuči.

Zoran Stanković odbio je da govori o ovom slučaju, uz obrazloženje da će sve što ima reći na sudu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: