Tadić završava posetu Sloveniji

Ljubljana -- Predsednik Srbije Boris Tadić, koji se nalazi u poseti Sloveniji, izjavio je danas da su Srbi u Sloveniji i Slovenci u Srbiji most prijateljstva.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Tadić je danas razgovarao sa slovenačkim premijerom Borutom Pahorom, posetio je i preduzeće u Ljubljani "Hermes softlab” u vlasništvu preduzeća iz Srbije, i Srpsku pravoslavnu crkvu, a sastao se i s predstavnicima srpske nacionalne zajednice u Sloveniji.

"Sa premijerom Borutom Pahorom razgovarao sam o istim pitanjima koja smo juče otvorili predsednik Danilo Tirk i ja, a toj diskusiji se danas pridružio i Borut Pahor", rekao je Tadić novinarima srpskih medija iz Ljubljane.

Prema njegovim rečima, ta diskusija se tiče "ne samo položaja srpske zajednice u Sloveniji". "To je jedno važno pitanje očuvanja kulturnog identiteta naših ljudi koji ovde žive i njihovog statusa", rekao je Tadić.

On je naveo da su neka od pitanja zatvorena u toku jučerašnjeg dana i pritom naveo zaključenje sporazuma o socijalnom osiguranju.

"Počeli smo da rešavamo i problem 'izbrisanih' i tu činjenicu veoma poštujem i zahvalio sam se i Borutu Pahoru i Danilu Tirku na učinjenom do sada", rekao je Tadić.

"Istovremeno smo govorili o našim ekonomskim interesima, jer ima mnogo slovenačkih kompanija koje rade u Srbiji, imamo i jednu značajnu investiciju u Sloveniji, danas smo predsednik Slovenija i ja tu investiciju obišli", rekao je predsednik Srbije i naveo da je s Pahorom razgovarao i o "komplementarnim interesima koji su sada više nego očigledni".

"Jedan od njih je integracija Srbije u Evropsku uniju (EU), što odgovara i srpskoj i slovenačkoj ekonomiji, ali odgovara i slovenačkoj i srpskoj državi, a posebno građanima koji žive u dve države", rekao je Tadić.

Tadić je s Pahorom razgovarao i o regionalnoj situaciji, o nerešenim problemima, a dobio je i informacije o toku pregovora o graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije.

"Pitanje granica je ostalo nerešeno na čitavom prostoru bivše Jugoslavije, a moj stav je da pored principa pravednosti ugrađenog u osnovni koncept međunarodnog prava treba pronaći racionalno rešenje koje važi za čitav prostor bivše Jugoslavije, što je pretpostavka evropskih integracija", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, Srbija i Slovenija se nalaze u novoj etapi odnosa.

"Postoji pitanje o kojem nemamo isto mišljenje, a to je pitanje Kosova, ali o svim ostalim pitanjima mi imamo skoro podudarna mišljenja, i to je velika stvar", kazao je predsednik Srbije.

Tadić prijemom za članove srpske nacionalne zajednice završava dvodnevnu zvaničnu posetu Sloveniji.

strana 1 od 93 idi na stranu