Tadić završava posetu Sloveniji

Predsednik Srbije Boris Tadić, koji se nalazi u poseti Sloveniji, izjavio je danas da su Srbi u Sloveniji i Slovenci u Srbiji most prijateljstva.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 30.09.2009.

13:56

Default images

Tadić je danas razgovarao sa slovenačkim premijerom Borutom Pahorom, posetio je i preduzeće u Ljubljani "Hermes softlab” u vlasništvu preduzeća iz Srbije, i Srpsku pravoslavnu crkvu, a sastao se i s predstavnicima srpske nacionalne zajednice u Sloveniji.

"Sa premijerom Borutom Pahorom razgovarao sam o istim pitanjima koja smo juče otvorili predsednik Danilo Tirk i ja, a toj diskusiji se danas pridružio i Borut Pahor", rekao je Tadić novinarima srpskih medija iz Ljubljane.

Prema njegovim rečima, ta diskusija se tiče "ne samo položaja srpske zajednice u Sloveniji". "To je jedno važno pitanje očuvanja kulturnog identiteta naših ljudi koji ovde žive i njihovog statusa", rekao je Tadić.

On je naveo da su neka od pitanja zatvorena u toku jučerašnjeg dana i pritom naveo zaključenje sporazuma o socijalnom osiguranju.

"Počeli smo da rešavamo i problem 'izbrisanih' i tu činjenicu veoma poštujem i zahvalio sam se i Borutu Pahoru i Danilu Tirku na učinjenom do sada", rekao je Tadić.

"Istovremeno smo govorili o našim ekonomskim interesima, jer ima mnogo slovenačkih kompanija koje rade u Srbiji, imamo i jednu značajnu investiciju u Sloveniji, danas smo predsednik Slovenija i ja tu investiciju obišli", rekao je predsednik Srbije i naveo da je s Pahorom razgovarao i o "komplementarnim interesima koji su sada više nego očigledni".

"Jedan od njih je integracija Srbije u Evropsku uniju (EU), što odgovara i srpskoj i slovenačkoj ekonomiji, ali odgovara i slovenačkoj i srpskoj državi, a posebno građanima koji žive u dve države", rekao je Tadić.

Tadić je s Pahorom razgovarao i o regionalnoj situaciji, o nerešenim problemima, a dobio je i informacije o toku pregovora o graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije.

"Pitanje granica je ostalo nerešeno na čitavom prostoru bivše Jugoslavije, a moj stav je da pored principa pravednosti ugrađenog u osnovni koncept međunarodnog prava treba pronaći racionalno rešenje koje važi za čitav prostor bivše Jugoslavije, što je pretpostavka evropskih integracija", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, Srbija i Slovenija se nalaze u novoj etapi odnosa.

"Postoji pitanje o kojem nemamo isto mišljenje, a to je pitanje Kosova, ali o svim ostalim pitanjima mi imamo skoro podudarna mišljenja, i to je velika stvar", kazao je predsednik Srbije.

Tadić prijemom za članove srpske nacionalne zajednice završava dvodnevnu zvaničnu posetu Sloveniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: