Salmonela u Valjevu i Vlasotincu

U valjevskim obdaništima su od salmoneloze obolela 44 deteta, od kojih je petoro na Dečjem odeljenju tamošnje bolnice. U Vlasotincu zatvoreni vrtići.

Izvor: B92

Utorak, 29.09.2009.

07:47

Default images

Direktorka Zavoda za javno zdravlje u Valjevu Marija Gavrilović rekla je da se obolela deca dobro osećaju i da primaju terapiju. Prema njenim rečima, u 12 slučajeva salmonela je potvrđena bakteriološkim pregledom u laboratoriji Zavoda, ali izvor zaraze još nije pronađen u uzorcima hrane iz centralne kuhinje Ustanove za dnevni boravak dece "Milica Nožica".

Ona je objasnila da je obavljen vanredni sanitarni nadzor u predškolskoj ustanovi "Milica Nožica".

"Obavljen je nadzor u toj ustanovi, počev od centralne kuhinje do nekoliko objekata u gradu, pošto centralna kuhinja priprema pet hiljada obroka za sedam objekata u gradu, četiri privatna obdaništa i nekoliko škola sa produženim boravkom", rekla je Marija Gavrilović.

Prema njenim rečima, pooštrene su mere higijene i dezinfekcije objekata, provereni brisevi radnih površina, kao i ruku zaposlenih.

Načelnica Republičke sanitarne inspekcije za Kolubarski okrug Branka Miholjčić navela je da će tek kada bude utvrđen uzrok zaraze biti preduzete određene mere prema odgovornima, a dotle je naloženo poboljšanje higijenskih uslova, dezinfekcije objekata u kojima se priprema hrana, ali i lične higijene zaposlenih.

Republička sanitarna inspekcija zatvorila je vrtiće u Vlasotincu zbog epidemije salmonele.

Vrtići su zatvoreni nakon što je kod šestoro dece utvrđena zaraza salmonelom, a zdravstveno stanje još sedamdesetoro mališana se prati.

Načelnik Republičke sanitarne inspekcije za Jablanički okrug Goran Stamenkovič izjavio je da salmonela nije pronađena na brisevima hrane i posuđa u ovim vrtićima, već samo kod zaražene dece.

"Ovde se radi najverovatnije o kontaktnoj salmoneli koju su deca donela u vrtić i prenela kontaktom. Zato smo odlučili da zatvorimo oba objekta predškolske ustanove Milka Dimanić, dok se situacija ne smiri i rezultati analiza ne budu zadovoljavajući", rekao je načelnik Sanitarne inspekcije Goran Stamenković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: