Vraćena prva grupa Roma iz Nemačke

Na Kosovo je iz Nemačke avionom vraćeno nekoliko desetina osoba koje su u tu zemlju otišle pre, tokom i posle ratnih zbivanja na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

Izvor: B92

Utorak, 29.09.2009.

07:55

Default images

Reč je uglavnom o Romima koji su u Nemačkoj živeli bez regulisanog statusa, javljaju prištinski mediji i navode da među vraćenim osobama ima i pripadnika drugih etničkih zajednica. Ovom repatrijacijom je i zvanično počeo povratak žitelja Kosova i Metohije iz više zemalja Evrope, na osnovu sporazuma kosovskih vlasti i Evropske unije.

Pretpostavlja se da u zemljama zapadne Evrope ima oko 50.000 Roma s Kosova, a najviše ih je u Nemačkoj bez rešenog statusa. Njihov povratak se očekuje do kraja 2010. godine.

Prištinske organizacije za zaštitu ljudskih prava ukazuju da započeti proces povratka može da poveća socijalne probleme na Kosovu i da socijalno stanje na Kosovu ne nudi garancije za uspeh tog procesa.

Tempo povratka samo će, kako se ocenjuje, povećati ionako veliko siromaštvo, nezaposlenost i kriminal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: