Španija: Rok za povlačenje Eufora

Geteborg -- Španija je na zasedanju ministara odbrane EU u Geteborgu zatražila da se što pre utvrdi rok za postepeno povlačenje trupa Evropske unije iz Bosne i Hercegovine.

Izvor: FoNet
Podeli

To je danas saopštila španska ministarka odbrane Karme Čakon, koja je rekla da evropske trupe u BiH, u kojima Španija ima svoje vojnike od 1992, ubuduće više ne treba da deluju kao snage koje sprovode zadatke na terenu.

Čakonova je, na danas završenom sastanku ministara odbrane EU, kazala da vlada u Madridu to traži već neko vreme, navodeći da vojna misija EU u BiH mora da bude završena.

Zadatak Eufora bi se ubuduće sveo na savetodavne zadatke vladi BiH i školovanje oficira bosanskohercegovačkih oružanih snaga.

Šef Vojnog komiteta EU, francuski general Anri Banteža je na zasedanju ministara odbrane evropske dvadesetsedmorice stavio do znanja da je "bezbednosna situacija u Bosni dobra".

General Banteža upozorio je da je politička klima u BiH "prava noćna mora" i ocenio da zato posao Evropske unije u toj zemlji mora biti da se "spreči zaoštravanje političkih tonova".

"Ako Savet ministara EU odluči da te snage (Eufor) preobrazi u neku misiju bez izvršnih zadataka, onda takva odluka mora biti doneta uz mnoge garancije", predočio je čelnik Vojnog komiteta EU.

Ministri odbrane EU još ranije su razmatrali mogućnost da snage Eufora sa 2300 svedu na oko 200 vojnika, s tim što bi se, u slučaju potrebe, u BiH uputila pojačanja.

Eufor bi imao mali štab u Sarajevu i preko timova za vezu i osmatranje bi nadzirao celu teritoriju BiH. Takođe bi Eufor i dalje pomagao delovanju Haškog suda u BiH, uključujući hapšenje optuženih za ratne zločine.

Glavna tema neformalnog zasedanja ministara odbrane EU bila je utvrđivanje načina za bolju koordinaciju i šire mogućnosti upotrebe snaga za brzo reagovanje evropske dvadesetsedmorice, takozvanih borbenih grupa.

Takve odlično opremljene i obučene snage od oko 3.000 vojnika svakog semestra obezbeđuje naizmenično jedna grupa zemalja EU, ali dosad još nisu bile iskorišćene za "borbene operacije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 74 idi na stranu