Jurišić osuđen na 12 godina zatvora

Ilija Jurišić osuđen je na 12 godina zatvora zbog napada na kolonu JNA u Tuzli 1992. godine, kada je ubijen najmanje 51 vojnik.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.09.2009.

00:20

Default images

U napadu na vojnu kolonu ranjeno je i 50 vojnika. Prema odluci suda Jurišić će ostati u pritvoru, a dve i po godine koje je proveo u pritvoru biće mu uračunate u kaznu. Predsedavajuća sudskog veća Vinka Beraha Nikićević obrazložila je da je Jurišić naredio nedozvoljen način borbe zabranjen po međunarodnom pravu.

Ona je podsetila da se vojna kolona povlačila iz Tuzla u skladu sa prethodnim dogovorom između BiH i Savezne Republike Jugoslavije, kao i na osnovu dogovora između predstavnika civilne i vojne vlasti Tuzle sa komadantom tuzlanske kasarne JNA.

Jurišić je, kako se navodi u optužnici, kao visoki starešina MUP-a BiH i dežurni Operativnog štaba Javne bezbednosti Tuzla, a nakon prijema naredbe za napad od svog pretpostavljenog, svim naoružanim jedinicama bošnjačko-hrvatske strane izdao naredbu za napad na kolonu JNA koja se 15. maja 1992. mirno povlačila iz tog grada.

Na osnovu te naredbe, snajperisti su, prvo pucali i ubijali vozače vojnih vozila, blokirali dalji prolaz kolone, a potom pucali i ubijali vojnike koji nisu bili organizovani za borbu niti u mogućnosti da pruže otpor.

Tom prilikom uništena su vidno obeležena sanitetska vozila, a prema optužnici koja je 18. septembra precizirana, u napadu na vojnu kolonu ubijen je najmanje 51 vojnik, dok je najmanje 50 ranjeno

Tužilaštvo: Satisfakcija za žrtve

Portparol tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić ocenio je da je presuda "satisfakcija za ubijene i njihove porodice".

"Tužilaštvo za ratne zločine je obećalo da neće zaboraviti nijednog vojnika ubijenog u Tuzli", rekao je Vekarić nakon izricanja te presude i dodao da je za tužilaštvo najvažnije da je "sudski utvrđen zločin u Tuzli".

Vekarić je rekao da je sud ocenio stepen odgovornosti Jurišića na način na koji je "opisan u danas izrečenoj presudi".

On je istakao da će tužilaštvo podržati svaki dijalog Srbije i Bosne i Hercegovine o mestu gde će Jurišić sluziti kaznu zatvora, ali je naveo da je "to posao nadležnih ministarstava" dve zemlje.

Reakcije iz Bosne i Hercegovine

Član Predsedništva BiH, dr Haris Silajdžić, najoštrije je osudio, kako navodi, politički proces srbijanskog režima protiv Ilije Jurišića i “skandaloznu presudu beogradskog suda u ovom slučaju”.
dr Haris Silajdžiæ
Ova presuda potvrđuje da je osnovni cilj političkog rukovodstva Srbije da izjednači ulogu Srbije i drugih zemalja u regiji koje su na svojim teritorijama vodile odbrambenu borbu od srbijanske agresije, navodi Silajdžić, u saopštenju povodom presude Jurišiću.

Prema njegovim rečima, hapšenje Ilije Jurišića, njegov zatvorski tretman u “neljudskim uslovima”, tok suđenja i izrečena kazna potvrđuju kontinuitet politike Srbije prema Bosni i Hercegovini koju je započeo Slobodan Milošević.

Podsećamo da je Biljana Plavšić, koja je priznala svoju ulogu u najgorim zločinima u Evropi od Drugog svetskog rata, osuđena na kraću kaznu nego onu koju je srbijanski sud izrekao Iliji Jurišiću čiju neumešanost u bilo kakve zločine su potvrdili svi svedoci. Činjenica je, stoga, da samo revizija presude Međunarodnog suda pravde može zauvek zaustaviti revizionističku politiku Srbije spram zločina u Bosni i Hercegovini, te BiH mora upotrebiti sva raspoloživa sredstva da osigura takav ishod, navodi Silajdžić.

On je pozvao sve nadležne organe Bosne i Hercegovine, uključujući Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo pravde i Ministarstvo sigurnosti, da pruže svu neophodnu pomoć Jurišiću te da udvostruče napore usmjerene ka “zaštiti interesa svih drugih bh. građana koji su učestvovali u odbrani od agresije”.

Silajdžić je pozvao građane BiH da se suzdrže od bilo kakvih putovanja u Srbiju.

Ministarstvo za ljudska prava i izbeglice BiH saopštilo je da je da je sa žaljenjem primilo vest o presudi Iliji Jurišiću.

Ukupan proces, u situaciji izrazito pogoršanog Jurišićevog zdravstvenog stanja, ide na štetu vladavine prava i utvrđenih činjenica u pogledu postupanja optuženog 1992. godine, navodi se u saopštenju.

Smatramo da od procedure pritvaranja do načina vođenja istražnih radnji i spornih okolnosti utvrđivanja odgovornosti, sve upućuje na pristrasnost u sprovođenju sudskog procesa protiv Jurišića, odnosno političku režiju i šire političke motive ovog slučaja", navode u Ministarstvu.

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH ocenila je da presuda Iliji Jurišiću, predstavlja "nastavak srpske državne politike iz devedesetih godina prošlog veka", prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prema oceni SDP, "ovim činom službeni Beograd pokušava presudom nevinom čoveku nadomestiti sve presude međunarodnog i pravosuđa u regionu protiv političkog, vojnog i policijskog vrha Republike Srbije" i konstatuje da je presuda Jurišiću "neljudska i nepravedna".

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić izjavio je da je presudom Iliji Jurišiću zadovoljen delić pravde zbog zločina počinjenih tokom rata nad pripadnicima tadašnje JNA, koja se izvlačila početkom 1992. godine iz Tuzle.
Mladen Bosiæ
"Pozdravljam presudu suda u Beogradu i što je konačno neko ko je odgovoran za ratne zločine nad tadašnjim pripadnicima JNA u 'tuzlanskoj koloni' odgovarao", rekao je Bosić na konferenciji za novinare u Banja Luci.

On je ocenio da će ta presuda izazvati mnoge reakcije i kontraverze, ali da je "delić pravde zadovoljen, jer je neko odgovarao za pobijene mladiće kada se iz Tuzle povlačila Jugoslovenska narodna armija".

Udruženja Žene Srebrenice iz Tuzle i Srebreničke majke iz Srebrenice "ogorčena su odlukom Veća Okružnog suda u Beogradu za ratne zločine da Iliju Jurišića osudi na 12 godina zatvora".

"Srbija, umesto da hapsi ratne zločince odgovorne za genocid i agresiju na BiH, na čelu sa Ratkom Mladićem, koji još uživaju zaštitu i slobodu u Srbiji, bavi se procesuiranjem nevinih ljudi kao što je Jurišić, koji je imao sreću da preživi agresiju na BiH", navodi se u saopštenju ovih udruženja.

"Mi, preživele majke Srebrenice, opet smo se uverile da je u Srbiji još na snazi ideologija koju je provodio Miloševićev režim devedesetih godina prošlog veka i zbog koje mi i danas, 14 godina nakon genocida, prekopavamo masovne grobnice, moleći Boga da pronađemo bar jednu kost naše nevino ubijene dece", piše u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: