Treba li Srbiji JAT?

Prema planu uprave, JAT će napustiti 550 zaposlenih, a izdvojiće se Pilotska akademija, Privredna avijacija i Vazduhoplovna medicina, pišu "Novosti".

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.09.2009.

01:20

Default images

Srđan Radovanović, koji je na čelo kompanije došao pre tri meseca, dostavio je nedavno Vladi Srbije plan daljeg poslovanja. Ovu godinu JAT završava sa 1,1 milion putnika, 200.000 manje nego lane. U 2010. nacionalni avioprevoznik planira da preveze milion i po putnika. Za tržište koje pokriva, kako smatra novi generalni direktor, dovoljno je 16 ispravnih aviona.

“Nisam za to da ostavljamo stare avione nepopravljene, a da kupujemo nove”, izjavio je Radovanović pri nedavnom obilsku Pilotske akademije u Vršcu.

Ovakav plan poslovanja, kojim se predviđa i smanjenje sa pet na četiri posade po vazduhoplovu, nije prihvatljiv za Sindikat pilota. Uskomešali su se i zaposleni u JAT-u i sva tri reprezentativna sindikata tragaju za zajedničkim stavom koji će predočiti generalnom direktoru.

JAT sad ima 83 pilota kapetana i isto toliko kopilota. Još 19 kapetana je na neplaćenom odsustvu.

“Po novom predlogu poslovanja, na 16 aviona JAT bi trebalo da ima 128 pilota kapetana i kopilota, pa je prema važećem redu letenja i regulativi radnih vremena nemoguće obaviti saobraćaj bez kršenja Zakona o bezbednosti”, kaže kapetan Milan Jovanović, predsednik Sindikata pilota.

Četvrtina flote trenutno je prizemljena u hangarima "Jat tehnike". Za popravku svih 16 aviona potrebno je oko 15 miliona evra. Kompanija je u prošloj godini imala gubitak od 29 miliona, a u prvoj polovini 2009. minus od 14,85 miliona evra.

“Prvi korak je da menadžment JAT-a dostavi državi jedan ozbiljan program o tome kako vidi izlazak iz krize, koji podrazumeva u nekom trenutku i privatizaciju”, kaže prof. dr Slobodan Gvozdenović, dekan Saobraćajnog fakulteta.

“Nacionalna aviokompanija mora da opstane, pre svega, zbog putnika iz Srbije, jer se red letenja pravi po njihovim potrebama. Ali, iz JAT-a treba da se izdvoje Pilotska akademija, Privredna avijacija i Vazduhoplovna medicina. JAT više ne školuje pilote, a nijedna aviokompanija u svetu nema privrednu avijaciju”, dodaje on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: