Beriša poziva na nova priznanja

Albanski premijer Sali Beriša pozvao je u Njujorku vlade zemalja članica Ujedinjenih nacija da priznaju nezavisnost Kosova.

Izvor: Beta

Nedelja, 27.09.2009.

00:56

Default images

Posle proglašenja nezavisnosti Kosova, "međuetničke tenzije su znatno popustile, raseljavanje Srba sa Kosova je prestalo, a počeo je i proces povratka mnogih srpskih porodica", rekao je Beriša na 64. zasedanju Generalne skupštine UN.

Beriša, koji je ocenio da se Kosovo "pretvorilo u značajan faktor mira i stabilnosti na Balkanu i regionu jugoistočne Evrope", naveo je da je Albanija spremna da pomogne Kosovu po pitanju povratka raseljenih osoba.

Beriša je rekao da su 63 zemlje članice UN priznale Kosovo, koje je postalo član Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, ali da, međutim, "nije zauzelo mesto koje zaslužuje među suverenim nacijama u ovoj prestižnoj organizaciji".

Beriša je pozvao sve vlade zemalja članica UN da "priznaju ovu realnost koja postoji na našem balkanskom regionu, kao i mogućnost priznavanja nezavisnosti Kosova, jer bi to bio dragocen doprinos miru i bezbednosti regiona".

Štampa: Nova obećanja za priznanje Kosova

Kako piše štampa u Prištini, predsednik Kosova Fatmir Sejdiju imao je desetine sastanaka tokom posete Njujorku i dobio je obećanja za nova priznavanja Kosova.

Sejdiju je, između ostalog, učestovao i na prijemu povodom 40. godišnjice osnivanja Organizacije islamske konferencije, gde se sastao sa generalnim sekretarom te organizacije, ali i sa liderima zemalja članica.

"U svim razgovorima Sejdiju je potencirao važnost da Kosovo priznaju i države koje još nisu preduzele taj korak, jer bi to otvorilo nove mogućnosti razvoja i saradnje i doprinelo stabilnosti i miru u regionu", prenosi prištinska štampa saopštenje kabineta kosovskog predsednika.

Sejdiju se u Njujorku sastao i sa predsednikom Malavija Bingu ua Mutharikom koji je obećao brzo priznavanje Kosova.

Kako je saopštio Sejdijuov kabinet, Mutharika je ocenio da Kosovo "zaslužuje da bude nezavisno isto kao i druge jedinice bivše Jugoslavije koje su već nezavisne".

Ministar inostranih poslova Kosova Skender Hiseni takođe je u Njujorku imao sastanke sa predstavnicima zemalja koje još nisu priznale Kosovo, a on će tokom posete Americi nastaviti da lobira za nova priznanja Kosova, navode prištinski dnevnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: