Beč: Podrška "Povorci ponosa"

Beč -- U znak podrške organizatorima u Beogradu otkazane "Povorke ponosa" u Beču će u sredu biti održane demonstracije.

Izvor: Tanjug
Podeli

Protest u Beču organizuje Udruženje homoseksualaca Austrije. Učesnici demonstracija planiraju, kako je saopšteno, da protestuju ispred ambasade Republike Srbije u glavnom gradu Austrije.

Organizatori demonstracija ističu da je 20.septembra u Beogradu trebalo da se održi, nakon 2001, “tek druga ‘Povorka ponosa’”, ali da je taj poduhvat propao zbog "nespremnosti na saradnju srpskih vlasti".

"Umesto toga ekstremna desnica je ostvarila pobedu. Ona je u kampanji koja je trajala preko mesec dana, sa uspehom na kraju, pretila potencijalnim učesnicima Povorke. I pored međunarodne solidarnosti beogradske vlasti su odbile da zaštite učesnike protiv fašističkih nasilnika. Iz tog razloga organizujemo 30. septembra demonstracije ispred ambasade Srbije u Beču", navodi se u saopštenju.

"Otvoreno sprečavanje seksualnog samoopredeljenja ne treba osuditi samo, u ekstremnom obliku u Srbiji, ili nedavno u Mađarskoj, već se i austrijska država, takođe, nije pokazala u skladu sa vremenom u kojem živimo, sve dok ne bude ostvarena pravna ravnopravnost svih mogućih načina življenja i voljenja", navodi se u saopštenju.

Organizatori tvrde da je u drugim evropskim gradovima već bilo protesta ispred ambasada Srbije, na primer 24. septembra u Berlinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 108 idi na stranu