Radovanović za zabranu ekstremista

Republički javni tužilac Slobodan Radovanović najavio je da će od Ustavnog suda Srbije zatražiti zabranu Pokreta Obraz i Srpskog narodnog pokreta 1389.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.09.2009.

14:44

Default images

Gostujući u Vestima TV B92, Radovanović je rekao da će zabrana rada tih organizacija biti zatražena već sutra jer pripadnici tih grupa raspiruju mržnju prema neistomišljenicima, ksenofobiju, homofobiju i zalažu se za proterivanje ljudi koji nisu iste vere i nacije kao i oni.

Radovanović je rekao da su te dve grupe identifikovane kao najekstremnije u saradnji sa MUP-om Srbije, koji je obezbedio potrebne dokaze, ali da će posao biti nastavljen i da će isti zahtev za zabranu biti podneti i protiv drugih organizacija koje su ekstremističke i koje ugrožavaju ustavom zagarantovana prava.

Tužilac se zauzeo da država i službe bezbednosti ispitaju ko stoji iza tih grupa i ko njihovim članovima pomaže da se organizuju i finansiraju.

Prema njegovim rečima, država je odlučna da se posveti i ekstremnim delovima navijačkih grupa za čije članove je rekao da su umešani u ozbiljne kriminalne aktivnosti.

Dačić: Borimo se protiv nasilja

Ministar policije Ivica Dačić kaže da država mora da se bori protiv nasilja, ali da policija nije nadležna za zabranu ekstremnih navijačkih grupa.

"Treba da se borimo protiv nasilja i ne treba da koristimo izraz 'navijači'. Mi ćemo se boriti protiv ekstremista, huligana i onih koji stvaraju nasilje na ulicama Beograda i širom Srbije", upozorio je Dačić. Mi nemamo ništa protiv navijača, naprotiv, i sa njima, prema njegovim rečima, policija želi dobru saradnju.

"Kada je reč o ekstremnim grupama, o njihovim zabranama odlučuju drugi državni organi. Pitanje je da li su te grupe registrovane, kakav je pravni osnov i o tome će se i dalje razgovarati", rekao je Dačić u Vladi Srbije.

Savet: Bez nasilnika na stadionima

Vladin Savet za sprečavanje nasilja i nedoličnog ponašanja u sportu smatra da treba zabraniti nasilnicima da prisustvuju sportskim manifestacijama.

Savet je, na trećoj sednici, preporučio ministarstvima unutrašnjih poslova i pravde da hitno sagledaju sve zakone koji regulišu sprečavanje nasilja na sportskim manifestacijama.

Tim ministarstvima je preporučeno i da u što kraćem roku predlože izmene zakona "kako bi se uvele sankcije za sve oblike nedoličnog ponašanja huligana", saopšteno je posle sednice Saveta.
Predsednik OKS Vlade Divac, ministarka sporta Snežana Samardžiæ-Markoviæ i predsednik FSS-a Tomislav Karadžiæ posle današnje sednice Saveta (Tanjug)
Članovi Saveta osudili su ponašanje huligana koji su povredili francuskog državljanina u centru Beograda, kao i svako nasilje nad našim građanima.

U saopštenju se navodi da je Savet zamolio medije da izveštavaju objektivno, razlikujući navijače od huligana.

Ocenjeno je da su trenutne aktivnosti na rešavanju problema nasilja u sportu neophodne kako bi se uveo red u ovu oblast i konstatovano da je potrebno da se uključe i drugi državni organi u daljim aktivnostima.

Na sednici se raspravljalo i o aktivnostima na sprečavanju nasilja koje su preduzeli sportski savezi, a predstavljen je i program konferencije "Borba protiv rasizma i nasilja kroz promociju različitosti u sportu" i Predlog pravilnika o organizaciji i načinu funkcionisanja redarske službe.

Predsednik Saveta je premijer Mirko Cvetković, zamenik predsednika je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, potpredsednice su ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković i ministarka pravde Snežana Malović.

U Ustavni sud nije stigao predlog zabrane

U Ustavni sud Srbije do danas nije stigao nijedan predlog za zabranu rada bilo kog udruženja nakon poslednjih događaja i najava da bi udruženja koja propagiraju nasilje trebalo zabraniti, izjavila je predsednica toga suda Bosa Nenadić.

"Mi smo iz sredstva javnog informisanja čuli da se najavljuju neki predlozi i da su od pojedinih ministarstava date neke inicijative za zabranu rada nekih organizacija, ali u Ustavni sud do danas takvi zahtevi nisu pristigli", rekla je Nenadićeva u izjavi Tanjugu.

Osvrnuvši se na prošlogodišnji predlog Republičkog javnog tužilaštva za zabranu delovanja organizacije "Nacionalni stroj", ona je ponovila da je taj slučaj jedan od proriteta u radu Ustavnog suda, ali da zahteva vreme kako bi bio sagledan na celovit način.

"Sve je u rukama sudije izvestioca. Ustavni sud se o priopritetu te incijative opredelio stavljajući je u svoj plan rada za tromesečije koje je pred nama i ocekujemo da će se do kraja godine obaviti barem jedna faza postupka, ako ne i okončanje predmeta", precizirala je Nenadićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: