Defile novih oficira Vojske Srbije

Svečanim defileom i bacanjem šapki u vazduh najmlađi oficiri Vojske Srbije ispred Doma Narodne skupštine proslavili su dobijanje čina potporučnika.

Izvor: B92

Nedelja, 20.09.2009.

01:02

Default images

Centar Beograda za vreme promocije 129. i 130. klase Vojne Akademije , nadletali su avioni Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane. Ponosno su centrom Beograda marširali mladi, novi potporučnici, srećni što su ušli u red profesionalnih vojnika.

Tačno 138 šapki poletelo je u vazduh kao znak da su spremni da se u buduće brinu o svojoj zemlji i građanima. Najboljim diplomcima obratio se predsednik Srbije Boris Tadić.

“Kao predsednik Srbije od vas tražim da branite Srbiju i čuvate naš zajednički mir. Zahvalan sam svim pripadnicima vojske Srbije što su reafirmisali vojni poziv. Danas je ponovo čast biti srpski vojnik”, poručio je Tadić. Hiljade Beograđana okupilo se ispred Narodne skupštine da pozdravi mlade potporučnike. Među njima i rodbina i prijatelji mladih diplomaca.

B92: Zbog koga ste ovde?

"Zbog unuka Jovana Stankovića."

B92: I kakav je osećaj?

"To ne može da se opiše. To je nešto najlepše u životu."

"Zbog sina. I kakav je osećaj? Super. Jeste li ponosni? Jesam!"

"Uzbuđen sam i ponosan. Dobio sam šapku".

Na promociji potporučnika prvoj trojici stidenata u rangu predsenik Srbije uručio je oficirske sablje, dok je ministar odbrane pištoljima sa posvetom nagradio najuspešnije studente po bataljonima. Među nagrađenima su i potporučnici Bojan Tanaskovski i Milutin Mojsilović.

B92: Šta ti znači sablja?

"Mnogo, pogotovo kad vam uruči predsenik Republike. Stvarno sam mnogo srećan."

"Spreman sam da stupim na svoju prvu oficirsku dužnost, jer 5 godina sam se školovao. Za dve nedelje počinjem da radim i jedva čekam da stupim na dužnost."

"Presrećan sam ponosan na sebe i prijatelje koji su došli da me podrže"

Tokom defilea, pitomci su proneli zastavu Srbije, poklon tenisera Novaka Đokovića.

Svečanosti je prisustvovali visoki vojni i politički zvaničnici, kao i predstavnici stranih ambasada. Za vreme trajanja ceremonije skup su nadletali avioni

Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, a svi vojnici na kraju su otpevali himnu “Bože pravde”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: