Pretučeni Francuz i dalje kritično

Francuski državljanin koji je sinoć pretučen na Obilićevom vencu u kritičnom je stanju i nakon operacije. Policija vodi istragu, Francuska šokirana nasiljem.

Izvor: B92, Beta

Petak, 18.09.2009.

00:36

Default images

Francuski državljanin, koji je juče povređen u tuči navijača, operisan je danas, ali je i dalje životno ugrožen, izjavio je za B92 direktor Kliničkog centra Srbije Đorđe Bajec. On je objasnio da je operacija bila višečasovna, a da je u pitanju izuzetno težak hirurški zahvat.

Bajec je objasnio da je u pitanju povreda najvećeg krvnog suda u čovekovom telu, a da je ishod takve operacije uvek komplikovan i neizvestan.

Bajec je naveo da je u ovakvim slučajevima, kada se operacija izvodi urgentno, ishod još neizvesniji, a šanse za preživljavanje se smanjuju.

On je podsetio da mladić ima i tešku povredu mozga, pluća i karlične kosti, i naveo da, kada se sve te povrede saberu, njegov život je vrlo ugrožen.

"Prognoza veoma teško može da se da, zato što su povrede, odnosno takozvani povredni skor vrlo visok, što ukazuje da su šanse za preživljavanje relativno male", objasnio je Bajec.

Možete pogledati gostovanje Đorđa Bajeca u Vestima TV B92: Inače, da bi došlo do potpunog saniranja grudne aorte, konzilijum lekara Urgentnog centra je odlučio da povređeni mladić bude operisan na Institutu za kardiovaskularne bolesti, a prema rečima načelnika Urgentnog centra Vladimira Đukića, za operaciju je određen jedan od najboljih hirurga u Srbiji i najboljih evropskih vaskularnih hirurga profesor Davidović. Podsetimo, očevici napada sa kojima je razgovarala ekipa B92 rekli su da je do sukoba došlo juče oko 18 sati u bašti kafića “Ajriš pab” na Obilićevom vencu.

Posle verbalnog sukoba pristalica Tuluza i Partizana, na grupu od oko 15 francuskih navijača koji su sedeli u bašti kafića nasrnula je grupa od oko 30 huligana i tom prilikom je nekoliko gostujućih navijača brutalno pretučeno, naveli su očevici.

Kako navode, sukob se ubrzo proširio na nekoliko obližnjih bašta.

Francuska traži da se pronađu napadači

Francusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da očekuje da srpske vlasti brzo rasvetle napad na francuskog državljanina koji je teško povređen u Beogradu i da odgovorni za to nasilje budu izvedeni pred lice pravde.

Portparol Ministarstva Bernar Valero izjavio je da su u Beogradu u četvrtak uveče povređena tri Francuza, od kojih su dvojica lakše povređena i da oni treba uskoro da napuste Srbiju, ali da je "stanje trećeg povređenog, 28-godišnjaka, vrlo zabrinjavajuće".

"Očekujemo od srpskih vlasti da brzo potpuno rasvetle taj napad, da odgovorni za nasilje budu brzo uhapšeni i izvedeni pred sud. Takođe i da bude povedena odlučna akcija protiv tih grupa huligana, dobro poznatih po svojim nasilnim akcijama", rekao je Valero, objavljeno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Francuske.
Žan-Fransoa Teral (FoNet, arhiva)
Francuska ambasada saopštila da je šokirana ničim izazvanim nasiljem čije su zrtve francuski državljani.

Francuski ambasador Žan Fransoa Teral je, kako se navodi, zatražio od Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije da "što pre rasvetli sve okolnosti, da uhapsi i izruči pravdi sve odgovorne za ovaj bezočan čin nasilja, kao i da, uopste uzev, preduzme odlučnu akciju protiv svih grupa huligana koje su poznate po svojim nasilnim ispadima".

Teral je danas obišao povređenog mladića na odeljenju intenzivne nege.

On je izjavio da je mladić divljački pretučen, kao i da su o njegovom zdravstvenom stanju obavešteni njegovi roditelji.

Ambasador Teral je rekao da je zadovoljan radom lekara Urgentnog centra.

"Izuzetno stručne ekipe rade na njegovom oporavku i imam poverenje u njih, ali njegovo stanje je izuteno ozbiljno. Mladić će biti operisan, a lekari će sasvim izvesno doneti prave odluke", rekao je Teral.

"Što se tiče napada, mislim da je nedopustiv i sraman. Kontaktirao sam Ministarstvo unutrašnjih poslova i rekao da je neophodno da policija učini sve u njenoj moći kako bi uhapsila sve koji su učestvovali u ovom nedopustivom napadu", izjavio je on.

"Mlade ljude koji su iz Francuske došli u krajnje prijateljskom i sportskom duhu, bez ikakvog razloga napala je grupa huligana. To se svugde dešava, ali očekujemo da vrlo da bude sprovedena vrlo snažna akcija protiv huligana koji imaju običaj da čine zlodela i koji su dobro poznati", zaključio je on.

Tužilaštvo: Tražićemo najstrožije kazne

Republičko javno tužilaštvo najoštije je osudilo napad na francuske turiste i najavilo da će tražiti najstrožije zatvorske kazne za izgrednike.

"Čim policija identifikuje i privede izgrednike koji su na svirep i brutalan način napali mirne francuske turiste, momentalno ćemo pokrenuti krivični postupak protiv njih i zatražićemo da se kazne najstrožijim zatvorskim kaznama", izjavio je portparol Republičkog tužilaštva Tomo Zorić.

On je naveo da je tužilaštvo "šokirano" incidentom u kome je francuski turista, koji je došao da prati fudbalsku utakmicu, životno ugrožen, a lekari mu se bore za život.

"Mislim da je ovim postupkom poslata veoma loša slika u svet o Srbiji i Beogradu. Beograd nije takav, ne može Beograd zbog grupice huligana i divljaka da se smatra gradom gde postoje necivilizacijske vrednosti i gde se događaju ovakve stvari", napomenuo je Zorić.

On je rekao da će tužilaštvo preduzeti sve da se u svet pošalje poruka o Beogradu kao o "gradu otvorenog srca, tolerancije i ravnopravnosti, kakav je oduvek bio.

Dačić: Policija još vodi istragu

Policija još vodi istragu o tuči na Oblićevom vencu u Beogradu, u kojoj je teže povređen francuski držvaljanin, rekao je ministar
unutrašnjih poslova Ivica Dačić novinarima.

On je naveo "da je to još jedan primer koliko je atmosfera naelektrisana i da su u pitanju ekstremne grupe" i istakao da "država ozbiljno mora da se pozabavi tim pitanjem".

Gradonačelnik beograda Dragan Đilas obišao je noćas povređene francuske državljane u Urgentnom centru i izvinio im se što su napadnuti u Beogradu, rečeno je u Skupštini grada.

Đilas je, kako se navodi, želeo da proveri zdravstveno stanje dvojice navijača Tuluza, ponudi pomoć i kaže im da mu je žao što se tako nešto dogodilo u glavnom gradu Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

226 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: