Nema otkazivanja Povorke ponosa

Povorka ponosa, zakazana za 20. septembar u 11 sati na Platou ispred Filozofskog fakulteta, neće biti odložena uprkos pretnjama, poručili su organizatori.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.09.2009.

13:45

Default images

Poslednje pripreme za povorku ponosa su u toku. Organizacioni odbor najavljuje da će se ona sastojati iz tri dela. Učesnici povorke okupiće se na platou kod Flozofskog fakulteta u Beogradu, gde će im se obratiti predstavnici domaćih i stranih LGBT organizacija, kao i državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić.

Nakon političkog programa, povorka će krenuti u kraću šetnju gradom, od platoa, Vasinom ulicom do Trga republike, gde je planirano kraće zadržavanje.

Kako su najavili organizatori, tom prilikom podsetiće se na paradu iz 2001. godine koja je brutalno razbijena i simbolično preuzeti Trg republike u svoje ruke.

Zatim će se povorka uputiti ulicom Kneza Mihaila nazad ka platou, gde je predviđen muzički program.

Da se scene iz 2001. ne bi ponovile, za povorku su predviđene posebne bezbednosne mere.

Učesnicima je preporučeno da na skup dolaze velikim ulicama i po mogućnosti sopstvenim ili taksi prevozom.

Po dolasku, predviđena su dva ulaza na kojima će biti dvostruka kontrola, kako na skup niko ne bi uneo oružje, bilo kakve metalne ili drvene predmete, suzavac, pirotehnički materijal i slično.

Tačno u 11 sati prilazi skupu će biti zatvoreni i svi koji budu zakasnili neće moći da učestvuju u povorci ponosa.

“Informacije o tome kako ljudi treba da s ponašaju u slučaju bacanja suzavca na skup, u slucaju topovskih udara, u slučaju svega onoga što smo imali prilike da saznamo, biće dostupne svim učesnicima koji su u povorci”, navodi Milica Đorđević iz organizacionog odbora Povorke ponosa 2009.

“Ukoliko dođe do bilo kakvih napada na povorku, jako je važno da svi razumemo da dok smo u skupu, dok smo u povorci, mi smo najbezbedniji”, ukazala je ona.

Scenario po kome će neredi biti inicirani unutar povorke neće biti moguć, jer su organizatori s policijom utvrdili niz bezbednosnih mera kojima će to biti sprečeno.

Pored toga što će svi novinari i gosti biti akreditovani i provereni, na ulazu na skup biće i LGBT aktivisti koji poznaju ljude koji nameravaju da dođu na povorku, pa će pored pregleda, sa skupa biti udaljavana sva sumnjiva lica.

Oni koji prođu kontrolu, dobiće oznake koje ne treba da skidaju tokom trajanja skupa.

"Solidarnost sa diskriminisanima u društvu"

Na današnjoj konferenciji za novinare, predstavnici Povorke ponosa su naglasili da vrednosni sistem nije insistiranje isključivo na ravnopravnosti pripadnika LGBT zajednice, već se ovim skupom zahteva ukidanje svake diskriminacije na osnovu roda, pola i seksualne orijentacije i dobrovoljnih seksualnih praksi.

Takođe, osvrćući se na aktuelni politički trenutak, Povorka ponosa izražava svoju nepodeljenu podršku radnicima u štrajku i ostvarivanju prava na rad i slobodu okupljanja, kao i studentima u borbi za besplatno obrazovanje, a protestvuje protiv nedavnih represivnih akata vlasti prema Romima (nasilno iseljenje i ograđivanje naselja) i Zakona o medijima kojim se drastično ograničava sloboda javnog izražavanja."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: