SPC o Povorci: Ljubav ili Sodoma

SPC poređenjem Povorke ponosa sa "Sodomom i Gomorom" ohrabruje ekstremiste koji prete nasiljem, umesto da pozove na mir i toleranciju, smatraju organizatori.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.09.2009.

01:28

Default images

Uprkos tome što nije održana sednica Sinoda Srpske pravoslavne crkve, episkop niški, vladika Irinej, kaže da je izjava mitropolita Amfilohija zvaničan stav Crkve o "Povorci ponosa".

Podsetimo, u svojoj pisanoj izjavi, mitropolit Amfilohije, između ostalog, navodi da su Sodoma i Gomora uništili sami sebe, upravo zato što su, kako ocenjuje, prirodno upotrebljavanje muškog i ženskog pretvorili u protivprirodno i samouništavajuće.

Amfilohije kaže da Crkva "ne može prihvatiti, niti odobriti" "Povorku ponosa", ali je naglasio da Crkva "niti je ikad pozivala, niti danas poziva na nasilje protiv bilo koga".

Državni sekretar za ljudska i manjiska prava Marko Karadžić strahuje da bi istup mitropolita Amfilohija dodatno mogao da podgreje već uzavrelu atmosferu u javnosti koja prati organizaciju "Povorke ponosa". On podseća da će bilo kakvo nasilje tokom te manifestacije biti tretirano kao krivično delo. “Ona crkva u koju ja idem, a to je SPC, uvek me je učila da su hrišćanske vrednosti razumevanje drugog i mirno rešavanje sporova koji postoje i uvek će u društvu postojati. Ali ono što je bitno da pokažemo da smo kao društvo izašli iz devedesetih, bar sa tim saznanjem da nasilje i ratovi jesu najveći neprijatelji određenog društva”, rekao je Karadžić.

Iz Organizacionog odbora "Povorke ponosa" još jednom su ponovili da je svrha nedeljnog skupa promocija prava na različitost, ravnopravnosti i jednakost svih osoba jednog društva.
Majda Puača podseća da je LGBT osobama u Srbiji uskraćeno čak i elementarno pravo da na ulici jedni prema dugima izražavaju naklonost.

“Rebublika Srbija je sekularna država i pitanja ljudskih prava nisu u nadležnosti crkve već u nadležnosti države. Ono što bi Crkva trebala da promoviše jesu ljubav, mir i tolerancija, a to su iste one vrednosti koje promoviše 'Povorka ponosa' 20. septembra”, rekla je članica Organizacionog odbora.

Puača je dodala da je nedopustivo da sveštenici SPC pozivaju na diskriminaciju, umesto da pozivaju vernike da se uzdrže od nasilja.

Publicistu i poznavaoca prilika u SPC Mirka Đorđevića istup mitropolita Amfilohija ni u čemu nije iznenadio. On međutim strahuje da bi ultradesničarske organizacije mogle da zloupotrebe stavove crkve.

“Izjava Amfilohija odražava tradicionalni stav. Ono što je bitno u ovakvim situacijama izbeći nasilje, jer je to što unižava ljudsko dostojanstvo. Nije isključeno da će se ultradesničarske organizacije koje ovo koriste za svoju političku promociju, pozivati i na ovu izjavu”, rekao je Đorđević.

Podsetimo, međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Sivil rajts difenders uputila je pismo premijeru Mirku Cvetkoviću i ministru policije Ivici Dačiću u vezi sa najavljenom Povorkom ponosa. Izvršni direktor te organizacije, apelovao je na državne organe da ispune međunarodne standarde na koje se Srbija obavezala.

NVO: Licemerne izjave

Nekoliko nevladinih organizacija osudilo je kao licemernu izjavu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilofija u kojoj je "Povorku ponosa" nazavao "povorkom srama".

"Proglašavajući LBGT populaciju izdancima Sodome i Gomore on je indirektno, ali nedvosmisleno, opravdao planirano nasilje, a delom čak i pozvao svoje sledbenike da učestvuju u vršenju nasilja", ocenjuje se u saopštenju koje su potpisali Žene u crnom, Komitet pravnika za ljudska prava i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji.

Nevladine organizacije smatraju da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) poslednja institucija u Srbiji koja bi imala prava da izriče bilo kakve moralne sudove.

U saopštenju one podsećaju da SPC "u svojim redovima ima niz pedofila i ostalih počinitelja seksualnih zločina, od kojih neki obavljaju i najviše funkcije u hijerarhiji" i napominju da zato "nema prava da bilo šta govori o bilo čijem seksualnom opredeljenju".

Takođe, nevladine organizacije smatraju da "institucija koja je uporno blagosiljala ratne zločince, opravdavala zločine" nema pravo da se bilo kakvim moralnim sudovima
javlja u javnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

129 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: