Čiplić: Povorka promocija slobode

Beograd -- Povorka ponosa predstavlja promociju slobode u Srbiji i državni organi bi tome trebalo da doprinesu, kaže ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić.

Izvor: FoNet, Beta
Podeli

Ministar je objasnio da je Vlada svoj stav prema ljudskim slobodama, posebno prema toleranciji među građanima Srbije i integraciji u društvo, na najbolji način izrekla donošenjem Zakona o zabrani diskriminacije.

"Mi na taj način govorimo ono što je ustavno načelo, civilizacijski standard i standard življenja u civilizovanim zemljama, kojima i Srbija pripada - da je svako, bez obzira na rasu, pol i jezik, jednak i slobodan", rekao je Čiplić.

Govoreći o pretnjama nasiljem, Čiplić je ocenio da su one bile očekivane, ali i da je duboko ubeđen da će sve ostati na nivou pretnji.

"U jednoj državi, a pogotovo u Srbiji koja je još i tranziciona država, s otežavajućom okolnošću ekonomske krize, uvek možete očekivati da dva pola koja uvek postoje u jednoj državi budu podeljena", objasnio je Čiplić.

"Taj deo konzervativnog dela stanovništva", dodao je Čiplić, "naprosto želimo da privučemo onom civilizacijskom i tolerantnom delu".

"Želimo da građani budu ponosni na državu u kojoj žive i takvu državu želimo da napravimo od Srbije", rekao je Čiplić.

On očekuje da će Ministarstvo unutrašnjih poslova profesionalno obaviti svoj deo posla i da će ta, u organizacionom i bezbednosnom smislu, krajnje delikatna situacija biti rešena na najbolji mogući način.

Dačić: Nekoliko hiljada policajaca

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će nekoliko hiljada policajaca obezbeđivati "Paradu ponosa" u nedelju u Beogradu.

"Skup u nedelju, prema bezbednosnim procenama, nosi rizike i zato ćemo morati da angažujemo nekoliko hiljada policajaca", rekao je Dačić u Subotištu, prilikom obilaska Nacionalne vozačke akademije.

"Verujem da će organizacija biti postavljena tako da bude što manje kriznih situacija i da čitava manifestacija, od početka do kraja, prođe bez ikakvih incidenata, iako je sasvim prirodno da će biti nekih pokušaja, a ja se nadam da će ostati samo na tome", zaključio je Čiplić.

Organizatori Povorke ponosa saopštili su da su na sinoćnom sastanku s ministrom policije Ivicom Dačićem dobili uveravanje da će policija učiniti sve da Povorka ponosa prođe u najboljem redu. Organizatori Povorke ponosa kažu da se ne plaše pretnji u medijima, kao i da je to deo kampanje kojom pojedini centri moći pokušavaju da ih nateraju da sami odustanu od protesta.

Opširnije o tome možete čitati u posebnoj vesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 108 idi na stranu