Bezvizni režim sa Izraelom

Beograd -- Šefovi diplomatija Srbije i Izraela, Vuk Jeremić i Avigdor Liberman, potpisali su sporazum o ukidanju viza između dve zemlje.

Izvor: B92, FoNet
Podeli

Sporazum o ukidanju viza trebalo bi da doprinese još boljim političkim i ekonomskim odnosima Srbije i Izraela. Sada, kako kaže izraelski šef diplomatije, više nema prepreka za srpske poslovne ljude pa i turiste da dođu u Izrael. Ta zemlja pruža pordšku Srbiji po pitanju Kosova i ume da se nosi sa pritscima zapada.

"Lično smatram da je nemoguće nametanje mira, mir morate stvarati i naše iskustvo sa bliskog istoka pokazuje da je najbolji način da se do trajnog rešenja dođe dirkentim pregovorima dve strane. A što se pritisaka tičem, pa mi smo zante pod stalnim pritiscima još od 1948. godine i znamo kako da se sa njima nosimo“, kaže Liberman.

"Izuzetno sam zahvalan Izraelu za poziciju oko Kosova i Metohije, a posebno gospodinu Libermanu lično zbog njegovog udela u donošenju takve odluke. Izrael ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i to je nešto što mi izuzetno cenimo, pogotovu imajući u vidu pritiske kojima je Izrael bio izložen", kaže šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić.

Izraeski ministar, koji je na mini Balkanskoj turneji, svoje stavove o Kosovu ponovio je i prilikom susreta sa Borisom Tadićem. Osim o politici, razgovarao je i o ekonomiji.

Zadovoljan je što privrednici iz njegove zemlje i pored krize nesmanjeno ulažu u Srbiju, a prostora za saradnju ima još i to posebno u poljoprivredi, IT Tehnoligji i trgovini. Posetu Beogradu iskoristio je kao još jednu priliku da iskaže tvrde stavove o krizi na bliskom istoku.

"Prava pretnja za palestinske vlasti nije Izrael nego Hamas i džihad, prava pretnja za vlast u Libanu nije Izrael nego Hezbolah, i najveća pretnja za Egipat nije Izrale nego radikalne muslimanske grupacije. I najveća pretnja za NATO trupe u Avganistanu su Talibani i ne samo za mir u Avganistanu nego i za Pakistan, a ne Izrael“, kaže Liberman.

Avingor Liberman je kontroverzni izraelski politčar. Rođen je u Moldaviji, u vreme Sovjetskog saveza. Krajem 70tih je došao u Izrael gde je poltičku karijeru izgradio zastupajući ultradesničatske stavove.

Posebno je oštar prema Iranu kojeg smatra glavnom pretnjom ne samo za Bliski Istok nego i za ceo svet.

Pre dolaska na mesto šefa diplomatije bio je predsednik srpsko-izraelskog komiteta u izraelskom parlamentu.

Razgovori o vojnoj saradnji

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac sastao se sa ministrom spoljnih poslova Izraela Avigdorom Libermanom, sa kojim je razgovarao o bilateralnoj saradnji dve zemlje i unapređenju bilateralno–vojne saradnje.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, Šutanovac i Liberman su konstatovali da postoji širok prostor za dalje unapređenje saradnje u oblasti odbrane.

Šutanovac je informisao Libermana o političko-bezbednosnoj situaciji na području jugoistočne Evrope, dok je izraelski šef diplomatije upoznao ministra odbrane Srbije sa situacijom na Bliskom istoku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 93 idi na stranu