Godina od "zvaničnog" početka krize

Beograd, Vašington -- Na današnji dan pre godinu dana bankrotirala je četvrta po veličini investiciona banka u SAD Liman Braders, što je označilo početak krize koja je uzdrmala svet.

Izvor: B92
Podeli

Godinu dana kasnije, stručnjaci poručuju da iz krize treba izvući pouke. Britanski Institut za istraživanja javne politike ukazuje da su se bankari brzo vratili starim navikama dodele ogromnih bonusa menadžerima, što zapravo pokazuje da prave reforme nisu sprovedene.

Upozorenja stižu iz Bele kuće - američki predsednik Barak Obama rekao je da je bankarski sektor nezainteresovan za promene, a britanski premijer Gordon Braun da je reformisanje banaka nedovršen posao.

Prema rečima istraživača i ekonomskih stručnjaka, znak za uzbunu trebalo bi da bude svako vraćanje staroj praksi da se zaposlenima u finansijskom sektoru dele astronomski bonusi.

To je bila i jedna od glavnih tema na samitu Grupe 20 najrazvijenijih i privreda u naglom usponu u Londonu pre 10 dana.

“Oni nisu suštinski ništa promenili, a dok to ne učine, opasnost od nove finansijske uzbune je i dalje vrlo visoka“, kaže ekonomista Mark Zandi.

Kada je 15. septembra 2008. ozvaničeno da je propala banka “Liman Braders“, koju su svi smatrali “prevelikom da propadne“, nastupila je država.

Kongres je izdvojio 700 milijardi dolara za stabilizaciju sistema, ali se kriza nastavlja.

Petnaest miliona Amerikanaca je bez posla, vrednost kuća pala je za 15 odsto, a tržište akcija je izgubilo oko 1.800 poena u odnosu na prošlu godinu.

"Pre godinu dana, videli smo, na našu žalost, kako tržište može da greši, kako nedostatak razumnih pravila može da dovede do preterivanja i zloupotrebe, koliko možemo da se približimo ivici", kazao je predsednik SAD Barak Obama.

Obama traži jače i transparentnije finansijske propise i novu državnu agenciju koja će da ih sprovodi.

Ali, on to traži upravo u trenutku kada anketa TV mreže ABC i lista “Vašington post“ pokazuje pad njegove popularnosti – 54 odsto Amerikanaca odobrava način na koji Obama obavlja svoj posao, a 43 ne odobrava.

Kongres okleva da u bližoj budućnosti usvoji nove bankarske regulacije.

Efekti krize u Srbiji

Efekti svetske krize počeli su da se osećaju u Srbiji krajem prošle godine. Počela su otpuštanja, građani su panično počeli da povlače štednju iz banaka, a strani investitori naglo su počeli da se povlače iz Srbije.

U Vladi kažu da je kraj krize na vidiku i da je Srbija u prethodnom periodu dotakla dno, dok građani svetsku krizu ne vide ništa drugačije od krize koja je počela devedesetih.

Krajem prošle godine, alktuelna Vlada predviđala je da će bruto društveni proizvod do kraja ove godine porasti za tri odsto dok sada, u najboljem slučaju, očekuje pad od 4,5 odsto.

Broj nezaposlenih je povećan, nova otpuštanja se tek najavljuju, a potrošačke cene su od januara skočile za skoro šest odsto.

Opširnije možete čitati u rubrici Biz.

Info

Osuđen bivši predsednik Perua

Lima -- Bivši predsednik Perua Alberto Fudžimori, koji je već osuđen na 25 godina zatvora zbog masakra civila, osuđen je na šest godina zbog korupcije i prisluškivanja.

Svet sreda 30.09. 21:15 Komentara: 0

Dodik: Moguć i referendum

Banja Luka -- Premijer RS Milorad Dodik kaže da će vlasti RS raspisati referendum ako visoki predstavnik u BiH nastavi da nameće rešenja koja nisu u interesu tog entiteta.

Region sreda 30.09. 21:12 Komentara: 10

Protest protiv nasilja

Beograd -- Koalicija mladih protiv nasilja pozvala je građane da se pridruže šetnji protiv nasilja, koja će početi sutra u 17 sati sa platoa ispred Filozofskog fakulteta.

Politika sreda 30.09. 19:42 Komentara: 16
strana 1 od 809 idi na stranu