Zaštitnici prava meta napada

London -- Zaštitnici ljudskih prava u Srbiji su često na meti napada, a vlasti ne čine dovoljno da ih zaštite, objavila je nevladina organizacija Amnesti internešenel.

Izvor: FoNet
Podeli

"Fizički napadi i pretnje aktivistima za zaštitu ljudskih prava su retko i nepotpuno istražena", ocenio je stručnjak za Balkan Šon Džons, saopštio je Amnesti. Nedostatak političke volje u delu državnih organa da ispune svoje obaveze i zaštite aktiviste, njihovo pravo na izražavanje, kreira klimu koja guši civilno društvo, piše u Džonsovom izveštaju.

Kao primere za svoje tvrdnje, Amnesti navodi imena Nataše Kandić, Sonje Biserko, Biljane Kovačević Vučo i nevladinu organizaciju Žene u crnom, koje se u medijima označavaju kao nesrbi koji podržavaju nezavisnost Kosova i zalažu se da odgovorni za ratne zločine tokom ratova devedesetih odgovaraju pred sudom.

Deo izveštaja Amnesti internešenela fokusira se i na one koji brane prava lezbijskih i udruženja homoseksualaca.

"Vlasti Srbije su obavezne da zaštite pravo svih ljudi na mirno okupljanje i slobodu izražavanja. Oni moraju osuditi javno sve napade i pretnje aktivistima koji se zalažu za poštovanje ljudskih prava, kao i da obezbede zaštitu i podršku tokom predstojeće Povorke ponosa u Beogradu", navodi se u izveštaju.

Amnesti internešenel je pozvao Vladu Srbije da primeni zakone koji su u skladu sa deklaracijom Ujedinjenih nacija o zaštitnicima, a ambasade država članica Evropske unije da obezbede zaštitu i podršku aktivistima organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 108 idi na stranu