Užice: Ponikve civilni aerodrom

Gradsko veće Užica usvojilo je zaključak o prenosu prava korišćenja aerodroma Ponikve sa Ministarstva odbrane na grad Užice.

Izvor: B92

Subota, 12.09.2009.

11:22

Default images

Predloženo je da ovaj aerodrom bude korišćen u civilne svrhe, ali bi Vojska i dalje imala pravo njegovog korišćenja. Povezivanje užičke regije i zapadne Srbije sa Evropom avionskim saobraćajem sigurno bi se dodatno odrazilo i na prihode države, jer bi se tako pospešio razvoj turističkih, privrednih i poljoprivrednih potencijala, koje ova regija već ima.

Već deset godina vojni aerodrom Ponikve kod Užica ne koristi svoje kapacitete u potpunosti.

NATO je bombardovao kaponere u kojima su bili avioni i teško oštetio pistu.

Gradonačelnik Užica Jovan Marković očekuje da će u naredna dva meseca biti okončani pregovori o prenosu prava na korišćenje aerodroma, sa Ministarstva odbrane, na grad Užice.

“Privreda grada Užica i zapadne Srbije, turizam, poljoprivreda, sve delatnosti prosto godinama već zapomažu i traže pomoć Vlade Republike Srbije da se reše problemi oko saobraćajne komunikacije ove regije sa Beogradom, drugim delovima Srbije i Evropom. 570 hektara je površina ovog zemljišta, ovog prostora i to smo spremni da stavimo u funkciju rada ovog aerodroma“, kaže Marković.

Aerodrom Ponikve ima najdužu pistu na Balkanu, a za razliku od drugih aerodroma u Srbiji, nema pojave magle, pa zato ima čak 250 letnih dana u godini.

Da je i Evropska unija zainteresovana za ovaj aerodrom, potvrđuje i studija Regionalne privredne komore Užice.

Saša Savić iz Regionalne privredne komore, kaže da su zahvaljujući projektu RAIRD dobili prave informacije i iskustva drugih evropskih zemalja, kada su u pitanu regionalni aerodromi.

“Imamo primer aerodroma Žilina, koji se nalazi u Slovačkoj, gde su strani investitori, konkretno KIA motors insistirali, kao jedan od preduslova za njihovu investiciju fabrike, da se njihov lokalni aerodrom pretvori u jedan od regionalnih aerodroma sa jednom direktnom linijom, do jedne od evropskih destinacija”, navodi Savić.

“I vlasti regiona Žilina su u roku od šest meseci to jedno sportsko letelište, pretvorili u aerodrom sa direktnom linijom do Praga“, kaže on.

Za osposobljavanje aerodroma Ponikve za civilne svrhe potrebno je dva puta manje novca nego što je nabavna cena jednog komercijalnog aviona.

Za regiju Užica i zapadne Srbije to bi značilo veći broj stranih turista na Zlatiboru, Tari, Mokroj gori.

Zlatiborsku okrug, čija privreda posluje sa suficitom, vrlo je interesantan i stranim investitorima, koji svoj dolazak uslovljavaju upravo avionskim saobraćajem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: