Asimilacija manjinskih odeljenja?

Novi Sad -- Spajanje odeljenja moglo bi da dovede do asimilacije dece koja uče na manjinskim jezicima u Vojvodini, upozoravaju direktori škola.

Izvor: B92
Podeli

Manji broj dece koja pohađaju nastavu na manjinskim jezicima i spajanje odeljenja zbog racionallizacije školskog sistema dovešće do asimilacije dece koja pohađaju nastavu na manjinskim jezicima, kažu direktori dvojezičnih škola u Novom Sadu. Pokrajinski ombudsman upozorava da će spajanje odeljenja dovesti vremenom do njihovog gašenja.

Direktor novosadske osnovne škole “Sveti Sava”, Svetozar Kozarov, kaže da su ove godine spojili dva odeljenja na mađarskom jeziku, zato što su imali samo dva upisana deteta u prvi razred.

“Ako bi se spajalo više odeljenja od dva, nastava ne bi mogla da se izvede, jer nije moguće izvoditi nastavu učenicima sa četiri različita plana i programa”, kaže on.

Manji broj đaka upisan je i u novosadskoj školi “Petefi Šandor”. Direktor ove škole Zoltan Arđelan kaže da je odobreno odeljenje od pet učenika, ali strahuje šta će se desiti sledeće godine, jer je broj đaka svake godine sve manji.

“Spajanje odeljenja nije dobro rešenje jer dovodi u pitanje kvalitet nastave jer nastava nije na istom nivou”, upozorava on.

Pokrajinski ombudsman Petar Teofilović upozorava da ova racionalizacija u prosveti zbog sveopšte krize nije dobra jer može dovesti do kršenja osnovnih ljudskih prava, a to je pravo na obrazovanje na maternjem jeziku.

“Ukidanje ili spajanje odeljenja, pogotovo kada se radi o pripadnicima nacionalnih manjina, može da dovede da odeljenja nestanu i tako će biti dovedeno u pitanje školovanje dece na maternjem jeziku, a na duži rok da dovede do problema ostvarivanja svih ostalih prava”, kaže on.

U školskoj upravi Novi Sad negiraju da će racionalizacija u prosveti dovesti do ukidanja odeljenja na manjinskim jezicim i asimilacije manjina.

“Jedno od rešenja kako bi se ovaj problem prevazišao jeste i uvođenje školskog autobusa, jer je to lakše finansijski izdržati nego obezbediti za dva učenika petog razreda 12 nastavnika”, smatra načelnik školske uprave Novi Sad, Petar Viđikant.

Racionalizacija školskog sistema mora da se završi do 2014. godine, kada će se škole finansirati po broju učenika, a ne po broju odeljenja.

strana 1 od 809 idi na stranu