Kako do odluke o izbornom predmetu

Roditelji đaka koji su ove godine krenuli u prvi razred pitaju se koji izborni predmet odabrati. Mnogi kažu da nemaju dovoljno informacija o predmetima.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.09.2009.

10:32

Default images

Posle 10 dana od početka školske godine, roditelji đaka koji su ove godine krenuli u 1. razred već se suočavaju sa prvim nedoumicama. Jedna od najvećih je - za koji se od izbornih predmeta opredeliti. Dok se roditelji žale da su informacije koje imaju o predmetima površne, u školama kažu da se za sve dileme treba obratiti nastavniku ili školskom pedagogu.

Odluku da li će mališani pohađati veronauku ili građansko vaspitanje kao obavezne izborne predmete s jedne strane, i čuvare prirode, ruke u testu, računare ili narodnu tradiciju u skladu sa sklonostima, s druge - donose roditelji.

Nina Stojadinović je majka jednog prvaka. Kaže da je u nedoumici tražila savet porodice i prijatelja.

"Zbunjeni smo svi, šta, kako, promena života i treba sad da donesemo jednu tako važnu odluku na četiri godine. Praktično, šta će dete učiti, a pri tom baš nemamo nikakve informacije šta biramo”, priča ona.

“Čini mi se da biramo ‘mačku u džaku’, jer ne možemo da dođemo do plana i programa ili bar šta su ishodi i šta žele da postignu tom nastavom", kaže Stojadinovićeva.

Ona kaže da su informacije o građanskom koje je dobila na roditeljskom sastanku površne.

O veronauci je pokušala da se informiše na internetu, ali je tamo naišla na sajt gde je za dobijanje plana nastave neophodno uplatiti 533 dinara. Ministar prosvete Žarko Obradović kaže da treba izbegavati sajtove i plaćanja.

"Umesto što traže po sajtu, neka odu sa detetom u školu. Svaki roditelj može od svakog predmetnog nastavnika da dobije informaciju šta je sadržaj tog predmeta, šta će dete učiti i kako i onda zajedno da donesu odluku”, kaže Obradović.

“Mislim da je to najbolji način, u direktnom razgovoru, jer će taj nastavnik izvoditi nastavu tokom godine, pa da se upoznaju", navodi on.

Nevenka Kraguljac, pedagog u školi “Filip Filipović”, objašnjava zašto roditelji dobijaju samo osnovne informacije.

"Propagiranje na bilo koji način nije u oblasti bilo kog predmeta. Prosto, ne radimo to kao marketing, jer smatramo da roditelji to sami treba da odluče”, kaže Nevenka Kraguljac.

Deci i roditeljima koji loše izaberu ostaje jedna olakšavajuća okolnost.

Naime, prema novom zakonu, izborne predmete moći će da zamene i u toku školovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: