Sindikati gube poverenje štrajkača

Beograd -- Štrajkači Zastave elektro, Srboleka, Šinvoza, Beka i Ravanice udružili se u Koordinacioni odbor radničkih protesta, jer su izgubili poverenje u velike sindikate

Izvor: B92
Podeli

Štrajkački odbor fabrike "Ravanica" iz Ćuprije saopštio je da se pridružio koordinacionom odboru radničkih protesta u Srbiji. Ovaj Koordinacioni odbor obuhvata radnike nezadovoljne privatizacijama svojih preduzeća i traže hitan razgovor sa ministrom rada Rasimom Ljajićem.

Koordinacioni odbor radničkih protesta u Srbiji obratio se ministru rada i socijalne politike Rasimu Ljajiću sa zahtevom za hitnim sastankom.

Na udruživanje su se odlučili, kako objašnjava predsednica štrajkačkog odbora "Ravanice" Dragana Mitrović, zbog toga što više ne očekuju da postojeće velike, sindikalne organizacije mogu da im pomognu.

"Mi nemamo više poverenja u velike sindikalne organizacije, jer se oni kose u nekim izjavama, često su razjedinjeni, tako da nam nisu pouzdan partner", rekla je Mitrovićeva.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Ljubisav Orbović smatra da ovakvo organizovanje radnika ne smanjuje ulogu njegovog sindikata, čiji su predstavnici bili, kako kaže, više nego aktivni u tekućim štrajkovima po Srbiji.

"Pružali smo bilo koju uslugu koja je štrajkačima trebala, bilo je čak sa radnicima 'Zastava' Rača čak i spavanja po Beogradu. Koordinacioni odbor je nažalost više neka politička igra", rekao je Orbović.

S druge strane, sociolog i predstavnik sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković razume razočaranost radnika i njihovu potrebu da se okrenu sebi sličnima.

"Postojećim sindikatima se zamera neka vrsta tromosti i vezanosti za institucionalne pregovore, odnosno kada u socijalnom dijalogu moraju da važu 'pro et kontra' argumente. Zato je prirodno da koordinaciju žele oni koji radikalnije žele da nastupe i isteraju svoje zahteve doslednije i upornije", rekao je on.

Stojiljković smatra da će ovakvih pojava biti sve dok država ne počne ozbiljno da shvata socijalne partnere i dijalog s njima i sve dok političari budu rešavali pojedinačne slučajeve tek kada, kako kaže, "dogori do nokata".

Info

Osuđen bivši predsednik Perua

Lima -- Bivši predsednik Perua Alberto Fudžimori, koji je već osuđen na 25 godina zatvora zbog masakra civila, osuđen je na šest godina zbog korupcije i prisluškivanja.

Svet sreda 30.09. 21:15 Komentara: 0

Dodik: Moguć i referendum

Banja Luka -- Premijer RS Milorad Dodik kaže da će vlasti RS raspisati referendum ako visoki predstavnik u BiH nastavi da nameće rešenja koja nisu u interesu tog entiteta.

Region sreda 30.09. 21:12 Komentara: 10

Protest protiv nasilja

Beograd -- Koalicija mladih protiv nasilja pozvala je građane da se pridruže šetnji protiv nasilja, koja će početi sutra u 17 sati sa platoa ispred Filozofskog fakulteta.

Politika sreda 30.09. 19:42 Komentara: 16
strana 1 od 809 idi na stranu