Sindikati gube poverenje štrajkača

Štrajkači Zastave elektro, Srboleka, Šinvoza, Beka i Ravanice udružili se u Koordinacioni odbor radničkih protesta, jer su izgubili poverenje u velike sindikate

Izvor: B92

Utorak, 08.09.2009.

01:17

Default images

Štrajkački odbor fabrike "Ravanica" iz Ćuprije saopštio je da se pridružio koordinacionom odboru radničkih protesta u Srbiji. Ovaj Koordinacioni odbor obuhvata radnike nezadovoljne privatizacijama svojih preduzeća i traže hitan razgovor sa ministrom rada Rasimom Ljajićem.

Koordinacioni odbor radničkih protesta u Srbiji obratio se ministru rada i socijalne politike Rasimu Ljajiću sa zahtevom za hitnim sastankom.

Na udruživanje su se odlučili, kako objašnjava predsednica štrajkačkog odbora "Ravanice" Dragana Mitrović, zbog toga što više ne očekuju da postojeće velike, sindikalne organizacije mogu da im pomognu.

"Mi nemamo više poverenja u velike sindikalne organizacije, jer se oni kose u nekim izjavama, često su razjedinjeni, tako da nam nisu pouzdan partner", rekla je Mitrovićeva.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Ljubisav Orbović smatra da ovakvo organizovanje radnika ne smanjuje ulogu njegovog sindikata, čiji su predstavnici bili, kako kaže, više nego aktivni u tekućim štrajkovima po Srbiji.

"Pružali smo bilo koju uslugu koja je štrajkačima trebala, bilo je čak sa radnicima 'Zastava' Rača čak i spavanja po Beogradu. Koordinacioni odbor je nažalost više neka politička igra", rekao je Orbović.

S druge strane, sociolog i predstavnik sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković razume razočaranost radnika i njihovu potrebu da se okrenu sebi sličnima.

"Postojećim sindikatima se zamera neka vrsta tromosti i vezanosti za institucionalne pregovore, odnosno kada u socijalnom dijalogu moraju da važu 'pro et kontra' argumente. Zato je prirodno da koordinaciju žele oni koji radikalnije žele da nastupe i isteraju svoje zahteve doslednije i upornije", rekao je on.

Stojiljković smatra da će ovakvih pojava biti sve dok država ne počne ozbiljno da shvata socijalne partnere i dijalog s njima i sve dok političari budu rešavali pojedinačne slučajeve tek kada, kako kaže, "dogori do nokata".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: