HR: Odbio da leči pacijenta Srbina

Čelnici opštine Vrhovine optužili su lekara u Otočcu Esada Mujkanovića da je odbio da pomogne pacijentu Bošku Radiću zato što je Srbin.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.09.2009.

14:05

Default images

Opštinari navode da to nije prvi put da građani srpske nacionalnosti u toj opštini imaju problema sa tim lekarom. U hrvatskom Ministarstvu zdravlja za B92 kažu da će ispitati ceo slučaj i postupiti po zakonu.

Prema tvrdnjama zamenika opštine Vrhovina Miroslava Mašića, Boško Radić je u Dom zdravlja u Otočcu primljen sa jasnim simptomima moždanog udara.

Mašić međutim kaže da je Ristić neadekvatno medicinski tretiran, zbog toga što je dežurni lekar Mujkanović procenio da se pacijent otrovao hranom i da može da bude pušten na kućno lečenje.

Problemi su, prema Mašićevim rečima počeli, kada su opštinki čelnici od Mujkanovića zatražili, da Radića sanitetskim vozilom transportuju u bolnicu u Ogulin.

“Dežurni liječnik Mujkanović mu je odbio pružiti pomoć i tu pomoć je tretirao kao običćno trovanje hranom, međutim, iz njegovog izgleda i svega bilo je očigledno da je čovek preživio moždani udar. To je kasnije utvrđeno u bolnici Ogulin”, kaže Mašić.

“Mi smo otišli u Otočac, na fin način zamolili doktora Mujkanovića da gospodina Radića prevezemo u Ogulin, zatražili smo sanitetsko vozilo. On nam nije to dozvolio. Nakon toga je krenuo sa verbalnim napadima prema nama – četnici jedni, dosta je četništva u Vrhovinama, skinuću vam ja kokardu sa glave, hoćete zapjevati ‘Oj, vojvodo Sinđeliću’”, tvrdi on.

“Zvali smo direktora Doma zdravlja Otočac. Tek nakon njegove intervencije spomenuti liječnik je dopustio da mi gospodina Radića prevezemo na službu hitne pomoći u Ogulin i u bolnicu u Ogulin”, kaže zamenik opštine Vrhovina.

Mašić tvrdi da to nije prvi put da građani srpske nacionalnosti imaju problema lekarom Esadom Mujkanovićem.

Zbog toga najavljuje žalbu hrvatskom ministru zdravlja i delegaciji Evropske komisije u Hrvatskoj.

S druge strane, lekar Mujkanović ističe da je postupio po pravilima a da su optužbe posledica dugogodišnjeg političkog sukoba između njega i Opštine.

“Apsolutno meni nije poznato da je mene pacijent optužio jer sam ja njega uredno primio. Bio je oserviran u stacionaru Doma zdravlja, gde se iz dokumentacije može vidjeti da je moja izjava točna”, kaže on.

Portparolka hrvatskog ministarstva zdravlja Zora Lažeta objašnjava da će ceo slučaj biti pažljivo ispitan.

Lažeta kaže da će, po utvrđivanju činjenica, u slučaju potrebe država postupiti po zakonu.

“S obzirom na slučaj za koji ste zainteresirani, izvještavam vas da je zdravstvena inspekcija našeg Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi danas primila informaciju o mogućem neetičnom ponašanju liječnika u Domu zdravlja Otočac”, kaže ona.

“Zatražili smo očitovanje od navedenog liječnika, presliku zdravstvenog kartona i očitovanje i medicinsku dokumentaciju iz Opšte bolnice Ogulin. Nakon utvrđivanja činjeničnog stanja, poduzeće se sve mjere sukladno odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti”, navodi Lažeta.

Lekar Esad Mujkanović nije želeo da se izjašnjava o ovom slučaju. U kratkoj izjavi za hrvatske medije je rekao da se za ono što radi jedino može izjasniti na sudu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: