Odlaganje tranzicije OHR-a

Banjaluka -- Zamenik visokog predstavnika u BiH Rafi Gregorijan najavio je odlaganje tranzicije OHR-a u Kancelariju specijalnog predstavnika Evropske unije.

Izvor: Beta
Podeli

On je kazao da će odlaganje uslediti zbog zastoja u ispunjavanju ciljeva i uslova koje je pred BiH postavila međunarodna zajednica. "Naravno, i propast takozvanog prudskog procesa u poslednjih nekoliko meseci takođe predstavlja negativnost. Glavni elementi iz prvobitnog sporazuma iz novembra više ne važe", kazao je Gregorijan za banjalučke "Nezavisne novine".

Prema njegovim rečima, odlaganje tranzicije OHR u Kancelariju specijalnog predstavnika EU značiće i kašnjenje u pridruživanuju BiH NATO-u i EU.

On je ocenio da posebno zabrinjava to što se situacija u BiH dodatno pogoršala posle majske posete američkog potpredsednika Džozefa Bajdena i visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solane.

"Za nas je frustrirajuće to što smatramo da za većinu problema s kojima se suočavaju, ovdašnji političari imaju rešenja. Međutim, poenta je da oni jednostavno neće da se iskoristi postojanje tih rešenja", naveo je Gregorijan.

On je rekao da je prioritetno pitanje rešavanje statusa državne imovine, navodeći da je sam popis državne imovine tehničko pitanje, a da će problemi nastati kada počne njena raspodela.

Gregorijan je ponovio da se u Dejtonskom sporazumu "nigde ne spominje da entiteti imaju imovinu", dodajući da je prema ustavu BiH naslednik prethodne države, odnosno Republike BiH.

Prvi zamenik visokog predstavnika je još kazao da će ustavne promene u BiH biti nužne da bi se povećala efikasnost države i ubrzao njen put ka evroatlanskim integracijama.

strana 1 od 809 idi na stranu