Kapetanu broda određen pritvor

Kapetanu broda koji je juče potonuo u Ohridskom jezeru kada se utopilo 15 bugarskih državljana određen je 30-dnevni pritvor. U Makedoniji Dan žalosti.

Izvor: B92, FoNet

Nedelja, 06.09.2009.

00:59

Default images

Nakon policijskog saslušavanja, 23-godišnji kapetan broda Sotir Filevski izveden je sinoć pred istražnog sudiju koji je odlučio da ga zadrži u pritvoru, dok je pomoćnik kapetana pušten. Makedonski MUP saopštio je da prvi rezultati istrage nesreće ukazuju da je uzrok brodoloma bilo pucanje sajle koja povezuje kormilo sa brodskom krmom.

Brod "Ilinden" je juče potonuo na 200 do 300 metara od obale, a od 15 nastradalih neki su se udavili, jer nisu znali da plivaju, dok su neki podlegli povredama.

Nakon policijskog saslušanja, 23-godišnji kapetan broda Sotir Filevski izveden je sinoć pred istražnog sudiju koji je odlučio da ga zadrži u pritvoru.

U međuvremenu, makedonski MUP podneo je krivične prijave protiv vlasnika i pomoćnika kapetana turističkog broda zbog osnovane sumnje da su počinili teško krivično delo ugrožavanja bezbednosti u saobraćaju.

Prvi rezultati istrage o uzrocima jučerašnje nesreće pokazali su da su tehnička neispravnost i panika najverovatniji uzroci tragedije.

Makedonski mediji navode da je utvrđeno da je jedna od sajli na brodu pukla i da se on nagnuo na desnu stranu, a zatim potonuo.

Očekuje se da će autopsija biti završena u ponedeljak, kada će makedonske vlasti, saglasno zakonskoj proceduri, dozvoliti da se tela nastradalih prenesu u Bugarsku.

Bolnički izvori u Bugarskoj navode da su svi povređeni van životne opasnosti. Šestoro preživelih turista pušteno na kućno lečenje.

U Skoplju je u toku autopsija nastradalih, a makednonskim patolozima pomažu i bugarski doktori sudske medicine.

Izvlačenje broda “Ilinden” iz Ohridskog jezera, trebalo bi da počne u ponedeljak jano ujutro, jer su aktivnosti planirane za danas otkazane zbog nepovoljnih vremenskih uslova, saopštili su članovi komisije sastavljene od eksperata za unutrašnju plovidbu iz Makedonije, Bugarske i Hrvatske.

Ova mešovita komisija treba da utvrdi okolnosti i uzroke zbog kojih je brod potonuo.

Član komisije kapetan Zlatko Klečkaroski naveo je da će izvlačenje broda početi sutra ujutro ako to dozvole vremenski uslovi.

U međuvremenu, povređeni bugarski turisti u nesreći turističkog broda "Ilinden" na Ohridskom jezeru prebačeni su u Sofiju, a tela svih 15 stradalih turista identifikovana su.

Kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije, jučerašnju nesreću preživele su 42 osobe.

U trenutku nesreće, prema najnovijim informacijama, na brodu je bilo 57 putnika, iako po tehničkoj dokumentaciji brod može da primi maksimalno 45 osoba.

Dan žalosti u Makedoniji

Zbog pogibije putnika u Makedoniji je proglašen Dan žalosti, dok će bugarske vlasti to učiniti u ponedeljak. Bugarska vlada je odlučila da porodice poginulih pomogne sa oko 5.000 evra.

Makedonska ministarka policije Gordana Jankulovska izjavila je da su spasilačke ekipe brzo stigle na mesto nesreće, ali ni to nije pomoglo da se sprečei pogibija 15 turista. "Ekipe Ministarstva unutrašnjih poslova su od prvog momenta na terenu. Pripadnici specijalne jedinice odmah su otišli na mesto nesreće, ali nažalost nije postojala mogućnost za spas 15 poginulih putnika”, navodi ministarka.

Zbog velike tragedije, makedonski ministar transporta i veza Mile Janakievski je vladi ponudio ostavku.

"Brod je bio registrovan kao tehnički ispravan za plovidbu do maja 2010. Takođe, bio je registrovan za prevoz samo 53 putnika. Želim da izrazim saučešće porodicama poginulih, ovo je velika tragedija za Makedoniju”, poručio je Janakievski.

"Kontrola vode je u nadležnosti Ministarstva za transport i veze, pa sam ja kao čovek koji je na čelu ove institucije danas iz moralnih razloga ponudio svoju ostavku premijeru Gruevskom”, rekao je on.

Očevici o nesreći

Prema navodima očevidaca nesreće brod “Ilinden” je potonuo na oko 300 metara od kopna.

Brod se u jednom momentu prevrnuo na desnu stranu, prepolovio i u roku od nekoliko minuta potonuo.

"Video sam sa suprotne strane kako brod tone i čuo sam kako ljudi vrište i zovu u pomoć... U tom trenutku nije bilo nikoga, ali je uskoro došla policija i gliserima se krenuli da ih spasu. Bilo je preživelih, ali izvukli su i neke ljude kojima nije bilo pomoći", kaže jedan od očevidaca nesreće.

"Videla sam glisere odjednom i čula sam kako pričaju da je neki brod potonuo. Otišla sam do obale i videla kako izvlače mrtve. Bilo ih je u tom trenutku 10, a bilo je i troje koji su davali znake života. Policija nije stigla brzo, ali jesu brodovi koji su se zatekli u jezeru", priča žena koja je prisustvovala spasavanju.

"Videla sam da se nešto dešava i pomislila da je nekakva zabava na vodi. Ali vika je postajala sve jača, brod se nakrivio i tada sam shvatila da se nešto strašno dešava", kaže devojka koja je videla brod kako tone.

U spasavanju putnika učestvovali su ronioci, makedonska policija i turisti iz obližnjeg autokampa.

Prema nezvaničnim informacijama, na brodu su bila samo dva prsluka za spasavanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: