Dačić: Bezbednost Povorke obaveza

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i ministar za ljudska prava Svetozar Čiplić izjavili da će državni organi preduzeti sve da Povorka ponosa bude bezbedna

Izvor: B92

Subota, 05.09.2009.

14:28

Default images

"Državni organi će pružati logističku podršku da ta manifestacija prođe bez problema i da se ustavna sloboda učesnika Parade ponosa promoviše na nesmetan način", rekao je Čiplić. "MUP i policija, ako država da saglasnost za održavanje nekog skupa, ima obavezu da brine o bezbednosti", rekao je Dačić.

Povorka ponosa počeće na platou ispred Filozofskog fakulteta, a tačna maršruta povorke biće naknadno saopštena pošto se sa vrhom republičkog i gradskog MUP-a dogovore svi bezbednosni apekti.

U Organizacionom odboru kažu da svakodnevno imaju sastanke sa policijom i da su dobili uverenje da će policija učiniti sve da skup protekne bez incidenata.

"Dobili smo puno uverenje da će policija tog dana učiniti sve da skup prođe bezbedno. Nakon toga organizacioni odbor ima svakodnevne kontakte i sastanke sa operativnim delom MUP-a i beogradske policije, razrađujemo detalje kako će sve tog dana izgledati i u tom smislu će biti angažovana i redarska služba kao neka treća karika u lancu svih nas koji radimo da taj skup prođe kako treba", kaže Dragana Vučković iz organizacionog odbora.

Učesnici prve parade ponosa u Srbiji 2001. godine pretučeni su, pa se ništa ne sme prepustiti slučaju, kažu organizatori. Iako se u Beogradu mogu videti brojni grafiti koji pozivaju na linč učesnika Povorke ponosa, ministar policije Ivica Dačić poručuje da će bezbednosni rizici biti svedeni na najmanju meru, ali da i Grad mora da pruži svoj doprinos.

"Ovo će biti jedna veoma teška manifestacija kojih smo imali mnogo u ovih godinu dana, biće neophodne veoma jake policijske snage. Mi ne želimo ni sa kim da se sukobljavamo, i mislim da bi oko ovoga trebalo da se gradske vlasti porazgovaraju sa organizatorima i Ministarstvom unutrašnjih poslova, da se razmotre svi bezbednosni aspekti jedne ovakve manifestacije", kaže ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Ministar za ljudska i manjisnka prava, Svetozar Čiplić kaže da će ministarstvio pružiti neophodnu podršku da manifestacija prođe bez problema i da se ustavna sloboda promoviše na nesmetan način.

"U tom logističkom smislu državni organi pružaju podršku u krajnjoj liniji pružaju podršku i organi lokalne samouprave, neprestano smo u komunikaciji i sa organizatorima, da ono za šta je Srbija sazrela sada i pomognemo u organizaciji", kaže Čiplić.

Skup 20. septembra će se sastojati iz tri dela. Prvi je politički, u kojem će govornici predstaviti vrednosnu platformu borbe za zaštitu prava seksualnih manjina u Srbiji. Drugi deo biće šetnja, a posle toga sledi zabavni program.

Svi učesnici dobiće detaljno uputstvo sa sigurnosnim informacijama, a nijedan aspekt skupa, naročito odlazak sa skupa, nije prepušten slučajnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: