Netanjahu odobrava gradnju naselja

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odobriće izgradnju novih naselja na okupiranim teritorijama, izjavio je neimenovani saradnik premijera.

Izvor: B92

Petak, 04.09.2009.

10:39

Default images

Pošto se odobri gradnja nekoliko stotina stambenih jedinica, premijer će, prema rečima tog izvora, biti spreman da razmotri moratorijum na izgradnju u trajanju od nekoliko meseci.

Izrael na teritoriji Zapadne obale gradi oko 2.500 stambenih jedinica koje su trenutno u različitim fazama izgradnje.

Izraelski premijer je izložen pritisku od američke administracije koja traži da se izgradnja novih naselja potpuno obustavi, ali i pritisku mnogih poslanika u njegovoj desničarskoj stranci Likud da se takvom zahtevu odupre.

Netanjahu se, međutim, prošle nedelje u razgovoru s američkim izaslanikom za Bliski istok Džordžom Mičelom saglasio da s Palestincima uskoro moraju da počnu "sadržajni pregovori", dok su se ove nedelje pomoćnici izraelskog premijera, u nastojanju da postignu dogovor, takođe sastali sa američkim izaslanikom.

Na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu, teritorijama koje je Izrael vojno osvojio 1967. godine, živi oko pola miliona Izraelaca u naseljima koja međunarodna zajednica smatra ilegalnim, a Palestinci kažu da ona podrivaju njihove težnje da dobiju svoju državu na tim teritorijama.

Bela kuća osuđuje plan o izgradnji naselja

Bela kuća je izrazila žaljenje zbog planova Izraela da izgradi nova naselja na okupiranim teritorijama, ocenjujući da takva namera ni u čemu ne doprinosi naporima za obnavljanje mirovnih pregovora.

Ovakvo reagovanje portparola Bele kuće Roberta Gibsa usledilo je posle objave da će izraelski premijer Benjamin Netanjahu odobriti izgradnju novih naselja, dok ne razmotri zamrzavanje dalje gradnje koje bi moglo da rezultira obnavljanjem mirovnih pregovora sa Palestinom.

Neimenovani saradnik izraelskog premijera je rekao da, pošto se odobri gradnja nekoliko stotina stambenih jedinica, Netanjahu će biti spreman da razmotri moratorijum na izgradnju u trajanju od nekoliko meseci.

"Žalimo zbog izveštaja o izraelskim namerama da odobri izgradnju novih naselja" pre nego što se razmotri zamrzavanje, rekao je Gibs, preneo je Rojters.

Gibs je podsetio da je američki predsednik Barak Obama još ranije saopštio da SAD ne priznaju legitimnim dalju ekspanziju naselja i pozvao Izrael da obustavi takvu praksu.

"Radimo na stvaranju atmosfere u kojoj bi moglo da dođe do otpočinjanja pregovora, a ovakve akcije otežavaju stvaranje takve atmosfere", ukazao je Gibs.

Nešto ranije, predsednik Palestinske samouprave Mahmud Abas ocenio je da je "neprihvatljiva želja Izraela da ubrza izgradnju u naseljima na palestinskoj teritoriji" pre svakog zamrzavanja.

Abas je ovo izjavi u Parizu posle razgovora sa francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem.

Pariz je, takođe, osudio izraelske namere, smatrajući da je u suprotnosti sa obavezama Izraela i mirovnim procesom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: