Uviđaj u "Prvom partizanu"

Ministar Dragan Šutanovac kaže da u pogonu "Prvog partizana" u kom se desila nesreća sinoć nije bilo nikoga i da radnici nisu stradali direktno od eksplozije.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 04.09.2009.

13:31

Default images

"Ono što sam imao priliku da čujem je da su se svi uređaji koji treba da se uključe - uključili na vreme, da je isključena struja, što je po poroceduri, da je voda krenula da gasi požar", ispričao je ministar odbrane, gostujući u vestima TV B92. Šutanovac ipak nije mogao da potvrdi pretpostavku da su radnici stradali od gušenja, jer nema konačnih podataka o tome.

Upitan da prokomentariše spekulacije da se radi o diverziji, Dragan Šutanovac je odgovorio da "ne veruje da je u pitanju diverzija" i da je, dok se ne čuje konačan izveštaj, svaka vrsta spekulacije na ovu temu loša.

Na pitanje zašto je među poginulima najviše žena, Šutanovac je odgovorio da mu je ranije u toj fabrici rečeno da postoje određeni poslovi, poput kontrole, koje žene obavljaju mnogo kvalitetnije i bolje nego muškarci i da to nisu fizički teški poslovi, jer teže poslove obavljaju muškarci.

On je rekao da je ta fabrika sazidana u brdu s namerom da iz vadušnog prostora ne može niko da uđe i da se ranije pregovaralo o izmeštanju, ali da to iziskuje velika sredstva, "iako ona radi rekordno i ove godine je povećala proizvodnju za 20 odsto".

Šutanovac je naveo da je to jedan od najvitalnijih objekata namenske industrije i da je činjenica da se nalazi u planini sačuvala kapacitete, ali da ta fabrika zbog neprilagođenih uslova rada mora da plaća više za energiju i klimatizaciju. Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je za B92 da se prvi rezultati istrage eksplozije u fabrici "Prvi partizan" u Užicu, u kojoj je poginulo sedam radnika, očekuju večeras ili tokom jutra.

"Još se ne zna uzrok tragedije. Istraga kriminalističke policije je u toku. Očekujem da će prvi rezultati znati kasnije večeras ili tokom jutra", kazao je Dačić.

Dačić je naveo da je važno da se utvrdi "puna istina" o eksploziji, odnosno da li je nesreću izazvao objektivan razlog koji se može povremeno desiti ili je u pitanju subjektivna greška.

"U tom momentu je u fabrici bilo oko stotinak ljudi. Brzom intervencijom sprečena još je veća tragedija. Eksplozija je zahvatila samo deo gde se puni municija, a sprečeno je da se proširi na lakirnicu i deo gde su gotovi proizvodi", rekao je on.

Ministar je kazao da je malo verovano da je u pitanju diverzija, jer je, kako je naveo, u pitanju objekat posebne namene i objekat koji ima velike mere bezbednosti.

Marić: Detalji istrage ubrzo će biti objavljeni

Načelnik sektora MUP-a za varedne situacije Predrag Marić kazao je da je uviđaj u fabrici "Prvi partizan" u toku, a da će detalji istrage biti brzo poznati.

On je za B92 kazao da je fabrika “Prvi partizan“ spadala među bezbednije u Srbiji i da će istraga utvrditi da li su se poštovale mere zaštite.

Marić je rekao da se još ne može reći šta je izazvalo eksploziju.
“Ne, sasvim sigurno dokle god se istražne radnje na završe, a činjenica je da zapravo ovakvih stvari u ovoj fabrici nije bilo nikada zabeleženo posle rata, zaista se tako nešto nikada nije desilo”, kazao je Marić.

"Važno je naglasiti da je pravovremenom reakcijom vatrogasaca sprečena još veća katastrofa, jer je u fabrici bilo stotinak ljudi", rekao je on.
Predrag Mariæ (B92, arhiva)
“Što se tiče mera zaštite, naravno da će se istragom utvrditi da li su se one poštovale ili ne, ali ova fabrika je spadala u bezbednije u Republici Srbiji”, naveo je on.

Marić je rekao i da se istražuje da li su bili ispunjeni svi tehnički i bezbednosni standardi koji su neophodni za rad u fabrikama koje proizvode eksploziv.

“I to je deo istražnih radnji koje će se u toku današnjeg dana proveravati i utvrditi. U svakom slučaju, izaći će se u javnost vrlo brzo sa tim”, kazao je Marić.

Na pitanje da li je odbačen ljudski faktor kao uzročnik ove nesreće, on je odgovorio da se trenutno ne isključuje nijedna mogućnost.

“Ne, ne, zaista ne bih u ovom trenutku isključio nijednu od ovih mogućnosti o kojima smo pričali”, zaključio je Marić.

Jedan od radnika, koji je bio u smeni u vreme eksplozije rekao je za B92 da je čuo dve detonacije, a potom je gust dim naterao radnike da pobegnu napolje kako bi se spasli.

Direktor: Remont obavljen pre dve sedmice

Direktor "Prvog partizana" Dobrosav Andrić je rekao za B92 da ne veruje da je razlog eksplozije u procesu proizvodnje.

Kako je naveo, pre svega dve nedelje obavljen je remont fabrike.

Andrić je naveo da i radnici koji rade u pogonima imaju veliko iskustvo i svi su obučeni za rad sa eksplozivnim sredstvima.

Kako je rekao, njemu nije jasno šta bi mogao biti uzrok.

Gradonačelnik Užica Jovan Marković rekao je da se nesreća dogodila u pogonu koji se nalazi u tunelima fabrike i da su postojali planovi da se veći deo proizvodnje izmesti.

Stojadinović o mogućim uzrocima

Vojni analitičar i komentator lista "Politika" Ljubodrag Stojadinović rekao je za B92 da se u ovim trenucima može pretpostaviti da je glavni krivac za nesreću u Užicu - ljudski faktor.
Ljubodrag Stojadinoviæ (FoNet, arhiva)
“U čitavom lancu mera bezbednosti koje se moraju preduzeti da ne bi došlo do incidenta ili nesreće velikih razmera, mesto na kome se dogodila noćašnja nesreća jeste prostor velikog rizika”, kaže Stojadinović.

“Sigurno da uvek postoji negde, na nekom nivou, vrsta propusta, rutine, koja može da dovede do incidenta manjih ili većih razmera”, rekao je on.

“U toj nesreći je bilo i dosta sreće, i mnogi ljudi su se spasili samo zahvaljujući brzoj intervenciji i gašenju požara, u situaciji koja je bila vrlo otežana zbog dima”, navodi Stojadinović.

Sindikat pomaže porodicama stradalih

Zvezdan Ilić, predsednik Industrijskog sindikata fabrike “Prvi partizan”, kaže za B92 da je sa rukovodstvom preduzeća dogovoreno da se porodicama stradalih uruči novčana pomoć u iznosu od 200.000 dinara, a da troškove sahrane snosi fabrika.

Ilić ne veruje da je ljudski faktora uzrok nesreće i objašnjava da, iako je veliki broj radnika zaposlen preko omladinske zadruge, svi moraju da prođu obuku i da imaju višegodišnje iskustvo rada u fabrici.

On podseća da je sindikat više puta upozoravao na teške uslove rada u “Prvom partizanu”, ali da država ništa nije preduzela tim povodom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: