Ekološke sijalice skupe građanima

Građani se retko odlučuju za kupovinu sijalica nove generacije koje štede i do 80 procenata električne energije, prevashodno zbog visoke cene.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.09.2009.

01:32

Default images

U Evropskoj uniji na snagu je stupila zabrana proizvodnje i uvoza klasičnih sijalica od 100 vati. Ovaj potez deo je borbe evropskih vlasti protiv globalnog otopljavanja. Zabrana će se postepeno proširiti i na sijalice manje snage, kako bi konačno bile istisnute iz upotrebe do 2012. U Srbiji za sada većina građana kupuje klasične sijalice.

Ministarstvo zaštite životne sredine i prostornog planiranja priprema, u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike, Zakon o racionalnoj upotrebi električne energije koji se, između ostalog, bavi i sredstvima rasvete.

Slobodan Cvetković iz Ministarstva zaštite životne sredine ukazuje da najveći problem predstavlja reciklaža novih sijalica koje sadrže živu.

"Republika Srbija je usvojila Zakon o integrisanom upravljanju otpadom i podzakonskim aktima biće uređeno upravljanje posebnim otpadnim tokovima u koje spadaju sa materijali koji koriste živu. Međutim, ovde treba istaći da živine sijalice nisu jedina alternativa u pogledu korišćenja štedljivih sredstava rasvete", rekao je Cvetković.

Uvođenje zabrane proizvodnje inkadescentnih sijalica praćeno je kontrakampanjom u Evropskoj uniji. Protivnici novih, ekološki prihvatljivijih sijalica, ističu da one u zatvorenim prostorijama ne prikazuju boje verno, јер je sadržaj pojedinih boja u njihovom spektru drastično veći nego ostalih. S druge strane, stare svetiljke imaju odličnu reprodukciju svih boja vidljivih ljudskom oku.

Iako smatra da je pravo potrošača na izbor izuzetno važno, predsednik pokreta za zaštitu potrošača Beograda Petar Bogosavljević, u ovom slučaju, prednost daje potrošačkoj solidarnosti:

"Još jedan aspekt je bitan kada je u pitanju to forsiranje prava potrošača na izbor, a to je načelo potrošačke solidarnosti, i jedno načelo koje se odnosi u stvari na obavezu prema budućim pokolenjima potrošača, po osnovu obaveze da obezbedimo ovaj nasleđeni nivo zagađenosti životne sredine", rekao je Bogosavljević.

Klasične inkadescentne sijalice koristile su se od 19. veka. Nove za sada izazivaju sumnjičavost kod potrošača kako zbog cene, tako i zbog činjenice da je nekima potrebno i više od dva minuta da bi odale maksimalnu svetlost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: