Đilas: O Gazeli nas ne obaveštavaju

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas optužio je nadležne za obnovu beogradskog mosta Gazela da mu osam meseci nisu dostavili jasan plan radova.

Izvor: B92

Sreda, 02.09.2009.

18:29

Default images

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas rekao je da mu nadležni republički organi zaduženi za rekonstrukciju beogradskog mosta Gazela već osam meseci nisu dostavili jasan plan sanacije Gazele. Tokom nenajavljenog obilaska radova na Carevoj ćupriji, Đilas je rekao da se još ne zna ni kada će početi, niti koliko će trajati rekonstrukcija najprometnijeg mosta u Srbiji.

Gradonačelnik Beograda kaže da je predlagao republičkim vlastima da prvo bude urađena cela putna infrastruktura obilaznice oko Beograda i delovi Gazele koji ne ometaju saobraćaj, a da poslednji na red dođu asfaltiranje i zatvaranje saobraćaja.

On navodi da, i pored višemesečnog insistiranja, od nadležnog ministra Milutina Mrkonjića i nadležnih u preduzeću “Putevi” nije uspeo da sazna detalje rekonstrukcije mosta.

“Ako kažu da nije moguće, onda ja kao gradonačelnik Beograda tražim da nam daju tačno u dan, u sat, kada će šta biti zatvoreno, da bismo pokušali u Beogradu da se pripremimo za to da preživimo”, naveo je Đilas.

“Poslednjih osam meseci dopisujemo se sa republičkim organima oko toga šta to znači rekonstrukcija Gazele, kada tačno počinje, kada se ništa ne zatvara od saobraćaja, kada počinje da se zatvara…”, kaže Đilas.

“Dobili smo dopis - ništa se ne zatvara do sledećeg juna, a onda, kada se dobije izvođač, znaće se dalja dinamika”, rekao je on.

Đilas kaže da je sve vreme komunicirao sa preduzećem za puteve, a da je poslednje pismo poslao i ministru Mrkonjiću, ali da nije dobio precizne odgovore na pitanja kada će Gazela biti zatvorena i koliko će trajati radovi.

On je rekao da radovi za koje je zadužen grad, za razliku od republičkih, teku po određenoj dinamici i pozvao novinare da vide razliku.

“Ja sam vas danas pozvao i rekao da birate jedno od pet velikih gradilišta koje ima Beograd. To su most na Adi, Požeška, nadvožnjak kod Careve ćuprije na koji građani čekaju 30 godina, imamo i pet obdaništa koja treba da budu gotova do Nove godine, dve osnovne škole”, nabrojao je gradonačelnik.

“Izabrali smo ovo ovde danas. Imamo 114 radnika i zbog toga će ovo biti gotovo u roku, kao što smo obećali”, kazao je on.

Gradonačelnik je potom novinare poveo na obilaznicu oko Beograda, da bi pokazao da su radovi stali i da na gradilištu od Ibarske magistrale do Bubanj Potoka nema ni mašina ni radnika.

Zbog lošeg stanja saobraćajnice i nedovršenih radova, deonicu od sedam i po kilometara kombi sa novinarima prelazio je više od sat i po vremena.

“‘Prokop’ se ne radi, obilaznica se ne radi, kružni put ćete videti kako se radi. Bolje je izaći pred građane Beograda i građane Srbije i reći – ‘sada ovo ne možemo’, nego govoriti stalno da možemo, a onda kad se okrenete - iza vas toga nema”, kaže Đilas.

Đilas tvrdi da za rekonstrukciju Gazele još nije izabran definitivni izvođač, a kako je rekao, prema njegovim saznanjima, taj projekat će zbog odlaganja radova koštati više od pedeset miliona evra, kolika je bila poslednja kalkulacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: